Čtvrtek, 28. března 2024

NIZOZEMSKO: První "bezplastová" ulička v supermarketu

NIZOZEMSKO: První "bezplastová" ulička v supermarketu

Nizozemský supermarket Ekoplaza otevřel ve své prodejně v Amsterdamu uličku, kde nabídne pouze produkty bez plastů. Podle řetězce se jedná o vůbec první uličku svého druhu, kde mohou zákazníci nakupovat jen zboží, které není zabaleno v plastových obalech, píše americký list The Washington Post.

Zboží tam obchodník nabízí zabalené v materiálech šetrnějších k přírodě, jako je sklo, kov nebo lepenka, či v moderních kompostovatelných obalech. Některé z nich sice vypadají jako plasty, ve skutečnosti se ale jedná o tenkou biovrstvu, která se vyrábí z rostlin nebo stromů a rozloží se během dvanácti týdnů. V bezplastové sekci najdou zákazníci například maso, rýži, mléko, omáčky, čokoládu, jogurty a samozřejmě i ovoce a zeleninu.

Řetězec Ekoplaza chce otevřít podobnou uličku ve všech svých 74 obchodech, další chystá v červenci v Haagu. Supermarket v prohlášení uvedl, že novinka poslouží také k testování nových, k přírodě šetrnějších materiálů. "Bezplastové uličky jsou důležitým krokem směrem k lepší budoucnosti jídla a pití," uvedl šéf řetězce Ekoplaza Erik Does.

Zdroj: https://usv.udrzitelne-mesto.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů