Úterý, 19. března 2024

Oceněný projekt ČSO zdokonalil sledování ptactva a pomohl prokázat výrazný úbytek ptáků v ČR

Oceněný projekt ČSO zdokonalil sledování ptactva a pomohl prokázat výrazný úbytek ptáků v ČR

Česká společnost ornitologická (ČSO) analyzuje data stovky dobrovolníků a dodává státním orgánům přesná data o stavu ptactva na našem území. Díky nasazení databázové aplikace Microsoft Access a pokročilé modelovací metody vyvinuté Statistics Netherlands ČSO vyhodnocuje údaje o početnosti ptáků a podle těchto dat sleduje, jak se mění krajina. Data nasbíraná a analyzovaná v posledních letech ovšem nevěstí nic dobrého - za posledních 25 let došlo k výraznému úbytku ptactva. Především pak v zemědělské krajině klesl jejich počet o třetinu.

Znečištěné ovzduší, úbytek zeleně či zhoršená voda. To jsou indikátory, podle kterých se určuje stav životního prostředí. Méně známým, ale neméně důležitým je indikátor běžných druhů ptáků. Od roku 1982 početnost ptactva v ČR setrvale klesá. Množství populací běžných druhů ptáků se za posledních 25 let snížilo o 5,4 %, u lesních druhů byl pokles o 14,9 % a u ptactva zemědělské krajiny se jedná o úbytek vyčíslitelný na 33,5 %. To vše vyplývá z dlouhodobého monitoringu, díky kterému jsou pracovníci České společnosti ornitologické schopni v reálném čase stanovit, jakým směrem je potřeba vyvinout ochranářské úsilí. ,,Ptáci slouží jako bioindikátory. Pro každý druh získáváme údaje o jeho početnosti v jednotlivých letech a z těch pak sestavujeme jednotlivé indikátory. Když má takový indikátor setrvale klesající tendenci, znamená to, že ptáků v zemědělské krajině ubývá, a předpokládáme, že podobně ubývá i všech ostatních přírodních složek, které by se samy monitorovaly mnohem složitěji," vysvětluje ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek.

Zhruba stovka dobrovolníků sbírá údaje o početnosti ptáků na jednotlivých sčítacích bodech. Tato data sbírají vždy v daný termín, v ranních hodinách, tedy v době největší hlasové aktivity většiny druhů ptáků a pouze za dobrého počasí. Termín sčítání, čas a podmínky se nesmí v následujících letech lišit. Veškerá data se vyhodnocují za pomoci Microsoft Access a pokročilých modelovacích metod vyvinutých Statistics Netherlands. Využití Microsoft Access umožnilo ČSO jak kvalitativní změnu ve zpracování, tak i změnu kvantitativní. ,,Nyní jsme schopni zpracovat datové balíky v řádu několika dnů a následně produkovat indexy a indikátory v řádu týdnů po shromáždění dat," říká Zdeněk Vermouzek.

Ocenění za inovativní analýzu dat

Za inovativní postup v oblasti zpracovávání dat si Česká společnost ornitologická odnesla cenu v kategorii ,,Vnější dopad" v rámci soutěže Microsoft NGO Awards 2017. ,,Cílem soutěže je vyzdvihnout příklady neziskových organizací, které se nebojí inovovat svou práci pomocí technologií - a tak inspirovat ostatní. Právě ČSO se díky moderní metodě analýzy s využitím Microsoft Access daří rychleji a kvalitněji zpracovávat data týkající se dlouhodobého sledování ptactva, jež je zásadní pro pochopení změn v životním prostředí a klimatu České republiky," říká Lenka Čábelová, manažerka komunikace a společenské odpovědnosti Microsoft Česká republika a Slovensko.

Nasazení Microsoft Access při analýze dat si ČSO pochvaluje. ,,Umožňuje nám poskytovat relevantní informace o životním prostředí jak odpovědným orgánům, tak i veřejnosti. Indikátory poté využívají například úředníci z Ministerstva zemědělství České republiky při vyhodnocování stavu naší krajiny," říká Zdeněk Vermouzek.

Mezi další oceněné projekty Microsoft NGO Awards 2017 patří OZP Akademie, která vzdělává a zaměstnává osoby se zdravotním postižením nebo například organizace Člověk v tísni, která ve svých projektech řešila propojení více než 70 lidí, kteří pracují v sociálně vyloučených lokalitách.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů