Sobota, 20. dubna 2024

INCIENOVINKY

INCIENOVINKY

Města a obce
Česko 2050: od skládkovácí velmoci k bezodpadovému státu?
Zatímco v minulosti Česko produkovalo méně odpadu než dnes, míra recyklace ale byla bídná. Jakou dynamikou momentálně prochází odpadové hospodářství, na jakou budoucnost se připravují svozové firmy a jak bude vypadat Praha v roce 2050? Budeme produkovat méně odpadu, více recyklovat, nebo obojí?

Svět
CIRCL je výkladní skříní cirkulární ekonomiky a po dekonstrukci se stane bankou materiálů pro nové stavby
Polovina veškerých zdrojů, které jsou na světě spotřebovány, jsou využívány jako stavební materiál. A budovy spotřebovávají asi 40 % celkové produkce energie. To už jsou velká čísla. Cirkulární ekonomika proto přináší způsob, jak budovy od teď navrhovat takovým způsobem, aby byly co nejméně energeticky i materiálově náročné. Při zvyšujícímu se tlaku na zdroje totiž musíme hledat cesty, které jsou udržitelnější alternativou dnešní produkce. Příklad praxe přináší budova CIRCL v Amsterdamu, za jejímž vznikem stojí nizozemská banka ABN AMBRO, která se zavázala k podpoře takových projektů, které podporují aplikaci cirkulární ekonomiky v praxi a ukazují, že je to skutečně směr, kterým se vydává celá společnost včetně finančního sektoru.

Životní styl
Nakupování je passé: 6 tipů na dekorace bez odpadu a DIY
Pokračujeme ve sdílení inspirativních nápadů od Petry Bohuslavské, jak na vybavení vašeho bydlení kreativně, DIY a bez odpadu. Nenechte si ujít článek bohatý jak na krásné ilustrace, tak i na kreativní tipy.

Legislativa EU
V červnu se hodně projednával návrh směrnice o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí od Evropské Komise, jenž byl zveřejněn 28. 5. Psali jsme o tom například zde.

Co tedy směrnice znamená? Komise přichází s opatřeními avizovanými v lednové strategii pro plasty. Jde o deset druhů plastových výrobků na jedno použití (např. brčka, plastové vatové tyčinky, příbory, míchátka, tyčky k balonkům atd.) Spolu s plasty na jedno použití představují tyto výrobky 70 % odpadků v evropských mořích. Očekává se větší míra aktivity ze strany výrobců - na úklidu se budou muset podílet více a například do roku 2025 budou muset zajistit sběr 90 % jednorázových plastových lahví od nápojů.

Ptáte se proč zrovna plasty a teď? Plasty tvoří celosvětově 85 % odpadků v mořích. A ve formě mikroplastů, jejichž účinky na lidské zdraví jsou zatím neznámé, se ve vzduchu, vodě a potravinách dostávají až do našich plic a na náš stůl. Řešení tohoto problému je nezbytné a může navíc přinést nové příležitosti pro inovace, konkurenceschopnost a vytváření pracovních příležitostí.

Legislativní novinky pro Vás připravil Vojtěch Vosecký.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů