Čtvrtek, 28. března 2024

Na Kokořínsku vzplál na dvou místech les, zasahoval vrtulník

Na Kokořínsku vzplál na dvou místech les, zasahoval vrtulník

Se dvěma požáry lesa v Chránněné krajinné oblasti Kokořínsko bojovali dnes hasiči. Ráno hořelo u Nosálova na Mělnicku, hasiči požár lokalizovali po poledni. Odpoledne ale začal hořet les na ploše přibližně 100 krát 150 metrů o několik kilometrů dál u obce Jestřebice, hasiči oheň dostali pod kontrolu asi za hodinu. V obou případech museli kvůli obtížně přístupnému terénu použít i vrtulník s vakem na vodu.

Oheň u Nosálova zničil zhruba hektar porostu. Hasiči o něm dostali informaci kolem 07:30. Zatím není jasné, jak vznikl. "Jednou z pravděpodobných příčin je rozdělávání ohně," řekla ČTK mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Škodu budou hasiči teprve vyčíslovat ve spolupráci se správci chráněné krajinné oblasti. Večer už měli oheň pod kontrolou, prolévali pouze zbylá doutnající ložiska vodou a chystali se na předání požářiště správci CHKO Kokořínsko.

U Jestřebic vypukl požár v mimořádně obtížném terénu. Rovněž tam ale hasiči večer už jen dohašovali. Příčinu a přibližnou škodu ještě neznají. "Předpokládám, že to budeme schopni určit nejdříve v pondělí dopoledne," dodala mluvčí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů