Úterý, 19. března 2024

Firma Jasobal začala vyrábět opět bez povolení, hrozí jí pokuta

Firma Jasobal začala vyrábět opět bez povolení, hrozí jí pokuta

Společnost Jasobal, která vyrábí bublinkovou fólii, přemístila svůj provoz z Chrasti na Chrudimsku do Klášterce nad Orlicí na Orlickoústecku. V minulosti dostala již tři pokuty na nepovolenou výrobu, nyní jí hrozí další. Česká inspekce životního prostředí při kontrole zjistila, že stejného porušení povinností se dopustila i v novém působišti. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje, mobilní telefon uvedený na jejích stránkách nikdo nezvedal.

"Provoz je opět nezákonný. Společnost neměla povolení k provozu," řekl ČTK ředitel oblastního inspektorátu (ČIŽP) Lukáš Trávníček.

Podle něj by firma v nové lokalitě podnikat mohla, pokud by splnila požadované podmínky. Přesto začala vyrábět dříve, než získala všechna potřebná povolení. Po kontrole firma dodatečně o povolení požádala a získala je, zatím nenabylo právní moci.

Společnost Jasobal dostala od inspekce za nelegální výrobu bublinkové fólie již tři pokuty, naposledy 600.000 korun. Firma se po zákazu výroby nařízeném inspekcí v květnu 2016 přesunula z Chrasti u Chrudimi do Pardubic, kde dál nelegálně vyráběla. Od loňského 23. května Jasobal vyráběl bublinkovou fólii legálně opět v původním místě v Chrasti u Chrudimi. Nakonec totiž firma požádala o povolení a Krajský úřad Pardubického kraje jí vyhověl. Povolil ale pouze zkušební provoz do konce dubna 2018. Podle Trávníčka byl provoz v Chrasti skutečně ukončen, i když část strojů na původním místě zůstala.

V Chrasti vznikla proti obtěžování zápachem z firmy petice obyvatel, kteří požadovali ukončení výroby. Radnice ji odeslala k posouzení dalším úřadům. Zastupitelé také rozhodli o podání trestního oznámení na firmu. Společnost podle nich porušila podmínky rozhodnutí o změně užívání stavby ze srpna 2017.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů