Úterý, 19. března 2024

Sucho ničí městské stromy i nové přírůstky v alejích

Sucho ničí městské stromy i nové přírůstky v alejích

Málo prostoru pro kořenový systém a velké sucho ohrožují městské stromy na jihu Moravy. I když jim zahradníci a pracovníci technických služeb věnují v posledních týdnech zvýšenou péči, některé kvůli nedostatku vláhy usychají. ČTK to potvrdili odborníci i starostové z několika měst.

"S obrovským suchem bojujeme už od jara. Problém je, že v Brně máme 17,5 tisíce stromů v takzvaném uličním stromořadí, tedy v prostoru mezi silnicí a chodníkem, kde je omezená travnatá plocha. Všechny tyto stromy nemáme kapacitu zavlažovat," uvedla Alexandra Koutná z Veřejné zeleně města Brna.

Městská firma sice zavlažuje víc a na ohrožené stromy v centru města dokonce umisťuje takzvané závlahové vaky, které po celý den postupně uvolňují vodu, ale zalévat všechny stromy není možné. Často se tak stává, že odumírají i stromy takzvaně středněvěké, tedy deset či patnáct let staré, které už by měly mít dostatečně velký kořenový systém, aby sucho přečkaly.

"Usychají i velké a mohutné stromy ve městě. Je opravdu problém, když se za slunného dne a bezvětří ulomí ze stromu v parku velká větev. Velký problém představují jehličnany, které mají povrchový kořenový systém a ve městě se jim obecně příliš nedaří. Ale teď jsem viděl několik stovek uschlých smrků v Židenicích, šlo o dvaceti- nebo třicetimetrové stromy. To je opravdu problém," řekl ČTK certifikovaný arborista Tomáš Šarapatka.

Se suchem ale bojují i v menších městech a vesnicích v kraji. "Udržet při životě čerstvou výsadbu je čím dál obtížnější, potřebuje mimořádnou zálivku, aby přežila," řekl starosta Lednice Libor Kabát (nez.).

Podobně jsou na tom v Lanžhotě. "Stromy, které jsme zasadili, udržujeme při životě při nasazení největší péče a víceméně se to daří. Tedy neusychají častěji než v minulosti," uvedl starosta Ladislav Straka (nez.).

Potíže s vláhou jsou vidět i na nedávno vysázených alejích podél cest, kde některé stromy usychají.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů