Úterý, 19. března 2024

Procházka s pumou na vodítku se nepovoluje

Procházka s pumou na vodítku se nepovoluje

Chovatelé šelem v zájmových chovech budou muset absolvovat speciální kurz a prokázat své znalosti v praxi. Kontaktní koutky, kde se lidé můžou mazlit se zvířaty, budou zakázané. Povinné budou minimální rozměry pro výběhy. Ministr zemědělství Miroslav Toman to navrhuje v novele zákona na ochranu zvířat proti týrání. Zpřísnění normy zlepší úroveň péče o zvířata a zajistí větší bezpečnost.

Každý, kdo chová velké šelmy jako hobby nebo v tzv. zookoutcích, bude muset prokázat své znalosti dokončením speciálního kurzu. Jeho součástí bude i praktické zvládání zvířete a správná péče o něj. Navrhuje to ministr zemědělství.

,,Chov velkých šelem, jako jsou například tygři, pumy nebo medvědi, musíme zpřísnit, aby byla v bezpečí zvířata i lidé. Rozhodně nebude možné, aby se někdo procházel s šelmou na veřejnosti. Navrhuji proto, aby každý chovatel podstoupil kurz a prokázal odbornou způsobilost k chovu. Zavedeme přísnější požadavky na evidenci zvířat. Chceme také lépe propojit kontroly našich veterinárních inspektorů s kontrolami, které provádí Ministerstvo životního prostředí. S MŽP na problematice spolupracujeme, scházíme se v pracovních skupinách, které řeší konkrétní návrhy," řekl ministr Toman.

Nyní platí, že chovatel velkých šelem musí mít povolení krajské veterinární správy (platné na 3 roky), jejíž inspektoři chov kontrolují. V ČR je zákonem obecně stanoveno, že chovatel je povinen pečovat o zvířata způsobem a v podmínkách, které vyžadují jejich potřeby a zdravotní stav a předcházet poškození jejich zdraví. Při tvorbě nové legislativy by se ČR mohla inspirovat slovenskou vyhláškou o nebezpečných živočiších, která stanoví například povinné minimální rozměry výběhů pro konkrétní druhy.

Opatření by se týkala všech velkých koček, medvědovitých a hyenovitých. Z čeledi psovitých: celý rod vlk a pes hyenovitý.

Úplný a okamžitý zákaz chovu velkých šelem by mohl být problematický. Velké šelmy se totiž dožívají i několika desítek let a bylo by nutné najít pro ně záchytné stanice. Jednou z možností by bylo postavit je na nevyužitých pozemcích (např. brownfield), ale pak by bylo nutné zatížit státní rozpočet milionovými výdaji na tyto stavby a mnohaletý provoz.

V Evropské unii neplatí jednotná pravidla pro chovy šelem, každý stát si je upravuje vlastními pravidly. Úplný zákaz chovu mimo ZOO platí například v Itálii, Rakousku nebo v Belgii. Omezeně je chov šelem povolen v Maďarsku, Polsku nebo Německu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů