Úterý, 19. března 2024

Správa KRNAP varuje před zvýšeným rizikem vzniku požáru

Správa KRNAP varuje před zvýšeným rizikem vzniku požáru

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) varuje před zvýšeným rizikem vzniku požáru v Krkonoších a žádá návštěvníky parku, aby dbali zvýšené opatrnosti. Prostřednictvím ČTK tak dnes apeloval na turisty mluvčí parku Radek Drahný.

"Strážci a lesníci v terénu se intenzivněji než jindy věnují požárním rizikům. Žádáme ale i návštěvníky hor, aby si všímali svého okolí a hlásili jakýkoli zárodek možného požáru, kterého by si na svých cestách v Krkonoších všimli," uvedl Drahný.

V Krkonoších jsou ohrožené kromě lesů a luk i vzácné smilkové trávníky krkonošské tundry na hřebenech hor. "Lidé mohou volat nejlépe přímo hasičům na nouzovou telefonní linku 150 nebo linku IZS 112, případně na pohotovostní telefonní číslo Správy KRNAP 737 211 113," uvedl Drahný.

Zákaz rozdělávání ohně ve volné přírodě platí v celém Královéhradeckém kraji od 25. července. "Zdůrazňujeme, že platí zákaz rozdělávání ohňů mimo určená tábořiště či legální ohniště u turistických chat. Stejně jako zákaz kouření v lesích a v jejich bezprostřední blízkosti," uvedl bezpečnostní technik Správy KRNAP Aleš Mego.

Za riziková místa jsou považovány lesní porost a jeho okolí do vzdálenosti 50 metrů, lesoparky, parky, zahrady, sklady sena a slámy do vzdálenosti 50 metrů nebo zemědělské plochy, které by se mohly vznítit. Kromě rozdělávání ohně v lesích a volné přírodě je zakázáno i kouření, používání pyrotechniky, lampionů, spalování odpadů a jiného hořlavého materiálu nebo táboření v lese mimo vyhrazená místa.

Rozloha lesů na české straně Krkonoš je zhruba 37.000 hektarů. Jejich druhové složení i prostorové rozložení v minulosti značně ovlivnil člověk, v druhé polovině minulého století Krkonoše poznamenalo znečištěné ovzduší.

Tomáš Kučera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů