Úterý, 19. března 2024

První díl čtvrté série NEZKreslené vědy se věnuje včelám

První díl čtvrté série NEZKreslené vědy se věnuje včelám

Cyklus vzdělávacích videí NEZkreslená věda se letos rozroste o další sérii. V průběhu roku 2018 zveřejníme 10 nových dílů. Garantem prvního dílu s názvem Včely je Václav Krištůfek z Biologického centra AV ČR. Kreslířem je stejně jako u předchozích dílů Tomáš Zach, komentář čte Pavel Liška.

NEZkreslená věda je ojedinělý popularizačně-vzdělávací cyklus Akademie věd ČR. Krátká animovaná videa vzdělávací a zábavnou formou přibližují pozoruhodné jevy z vědy (nejen) studentům a pedagogům středních škol.

,,Čtvrtá série vychází z výzkumných programů Strategie AV21. Jednotlivé díly se věnují například technologii 3D tisku, moderním vakcínám nebo geneticky modifikovaným potravinám. Novinkou budou dva humanitně zaměřené díly ,Paměť v digitálním věku' a ,Co je to komunikace'. Odbornými garanty dílů jsou vědci z Akademie věd ČR," říká manažerka projektu Marta Dlouhá.

Podívejte se na první díl nové série Včely:

První 10dílná série NEZkreslené vědy vznikla v roce 2014. Pozitivní ohlasy od pedagogů a studentů středních škol a gymnázií motivovaly vznik dalších dvou sérií. V tuto chvíli je hotových 30 dílů, které se věnují tématům nejrůznějších tématům. Například Jak vznikl vesmír?, Co je to fotosyntéza?, O teorii relativity nebo Co je to diamant?.

Všechny díly NEZkreslené vědy najdete na Youtube kanálu Otevřené vědy, kde již přesáhly dva miliony zhlédnutí. Pro školy jsme připravili také DVD jednotlivých sérií a videa umístili i na výukové platformy.

NEZkreslenou vědu vytváří Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR, která se s ní pravidelně účastní filmových festivalů a prezentuje ji na vědeckých a vzdělávacích akcích.

Připravila: Andrea Saláková, Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR
Ilustrační obrázky: archiv Divize vnějších vztahů SSČ AV ČR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů