Úterý, 19. března 2024

OECD doporučuje zamezit zneužívání systému zpětného odběru elektrozařízení on-line distributory

OECD doporučuje zamezit zneužívání systému zpětného odběru elektrozařízení on-line distributory
  • OECD upozornila na nedodržování zákonů souvisejících s rozšířenou odpovědností výrobců. Doporučuje proto ze zákona definovat jako výrobce všechny on-line prodejce, kteří distribuují zboží firem, jež neparticipují v systému zpětného odběru.
  • Negativní dopady obcházení zákonů se týkají přibližně 5 až 10 procent celkového trhu s elektrickými a elektronickými zařízeními v zemích sdružených v OECD.

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve své nedávné zprávě upozornila na nerovné podmínky v oblasti odpadového hospodářství mezi on-line prodejci a tradičními distributory. Zpráva se zaměřuje zejména na problematiku rozšířené odpovědnosti výrobců v kontextu on-line prodeje.

OECD upozornila zejména na nedodržování zákonů souvisejících s rozšířenou odpovědností výrobců, zejména na tzv. free-riding, tedy vyhýbání se zákonným povinnostem ze strany některých on-line prodejců elektrozařízení.

Evropská asociace EucoLight, která se zabývá sběrem a recyklací světelných zdrojů a svítidel, závěry zprávy vítá. Zejména podporuje doporučení OECD, které má zamezit zneužívání systému zpětného odběru firmami, které prodávají zboží prostřednictvím on-line kanálů.

,,OECD doporučuje ze zákona definovat jako výrobce všechny on-line prodejce, kteří distribuují zboží firem, které se neúčastní systému zpětného odběru," říká Zuzana Adamcová, zástupkyně kolektivního systému EKOLAMP, který je členem asociace EucoLight a v ČR zajišťuje zpětný odběr a zpracování použitých osvětlovacích zařízení.

Negativní dopady se týkají 5 až 10 procent trhu

Z analýzy totiž vyplývá, že negativní dopady obcházení zákonů se týkají přibližně 5 až 10 procent celkového trhu s elektrickými a elektronickými zařízeními v zemích sdružených v OECD. Týká se to zejména malých zařízení, jakými jsou právě osvětlovací zařízení.

Marc Guiraud, generální tajemník asociace EucoLight, říká, že pro zvýšení míry recyklace a sběru je důležité podporovat mechanismy, které přimějí výrobce k zodpovědnosti za dopady jejich výrobků na životní prostředí. ,,Pokud se však výrobci, kteří prodávají prostřednictvím internetu, svým povinnostem vyhýbají, přenášejí tak nespravedlivou zátěž na ostatní výrobce, kteří zákonné požadavky splňují," dodává Zuzana Adamcová.

Navíc prodeje ,,načerno", tedy nenahlášené do systému zpětného odběru, brání správnému vyhodnocení nejen míry sběru, ale i plnění cílů sběru, které jsou stanoveny na základě celkového objemu výrobků uvedených na trh.

O asociaci EucoLight

EucoLight je Evropská asociace organizací zabývajících se sběrem a recyklací světelných zdrojů a svítidel. Jménem svých 19 členů se angažuje ve všech záležitostech týkajících se směrnic, legislativy a standardů ovlivňujících sběr a recyklaci osvětlovacích zařízení.

Členové asociace EucoLight sbírají a recyklují celkem 79 % odpadu ze světelných zdrojů sbíraného v 18 zemích, kde působí. EucoLight je zástupcem evropských kolektivních systémů pro zpětný odběr elektrozařízení, které se specializují na zajišťování sběru a recyklace osvětlovacích zařízení a vyvíjejí úsilí, aby se oběhové hospodářství stalo realitou i v oblasti osvětlovacích zařízení.

Již od svého založení v polovině roku 2015 asociace EucoLight započala konstruktivní dialog se zúčastněnými stranami s cílem poskytnout odborné znalosti v oblasti managementu a nakládání s odpadem z osvětlovacích zařízení a podpořit pozitivní roli systémů rozšířené odpovědnosti výrobce ve společnosti i oblasti životního prostředí.

Pro více informací navštivte webové stránky asociace EucoLight www.eucolight.org, sledujte EucoLight na Twitteru @EucoLight nebo kontaktujte generálního tajemníka: Marc Guiraud (marc.guiraud@eucolight.org).

O společnosti EKOLAMP s.r.o.

Společnost EKOLAMP je neziskový kolektivní systém pro zpětný odběr osvětlovacích zařízení. Zdarma poskytuje služby sběru a recyklace světelných zdrojů a svítidel jak firmám a institucím, tak i běžným občanům. Kolektivní systém EKOLAMP sdružuje výrobce a dovozce osvětlovacích zařízení, za které plní jejich zákonné povinnosti týkající se sběru elektroodpadu. Za tímto účelem buduje po celé České republice širokou síť sběrných míst a zajišťuje sběr a svoz použitých světelných zdrojů a svítidel a jejich zpracování včetně následného využití materiálu a odstranění zbytkových odpadů. Více informací na www.ekolamp.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů