Úterý, 23. dubna 2024

Ekologové: Bez omezení dopravy bude zvýšený ozon stále častější

Ekologové: Bez omezení dopravy bude zvýšený ozon stále častější

Zástupci ekologického Hnutí Duha upozornili v dnešní tiskové zprávě na souvislost mezi zvýšenými hodnotami přízemního ozonu a zátěží z automobilové dopravy. Varují, že bez omezení spalovacích motorů budou problémy s ním stále častější. Smogovou situaci kvůli ozonu vyhlásili meteorologové včera ve třech krajích, dnes odpoledne očekávají ještě o něco vyšší hodnoty.

"Letní smog - podle místa, kde byl poprvé popsán, nazývaný losangeleský - se u nás samozřejmě neobjevuje poprvé, ale změna klimatu přinášející častější horka znamená riziko, že tento typ smogu bude čím dál častější, nesnížíme-li přeplněnost měst auty s motory na naftu a benzín a neodstavíme-li zastaralé uhelné elektrárny, které vyrábějí beztak jen elektřinu na vývoz a síť se bez nich obejde," uvedlo Hnutí Duha.

Ozon vzniká nízko nad zemí při reakcích mezi oxidy dusíku a organickými sloučeninami, které jsou obsažené ve výfukových plynech. K reakci přispívají vysoké teploty a také bezvětří, proto je jeho zvýšený výskyt obvyklý za horkých letních dnů. Zatímco ozon ve vyšších vrstvách atmosféry chrání povrch Země před UV zářením, v nižších polohách znamená problém. "Přízemní ozón představuje vážné ohrožení lidského zdraví, které má v České republice podle analýz Evropské agentury pro životní prostředí na svědomí každoročně několik stovek předčasných úmrtí, v zemích EU pak celkem kolem 20 tisíc úmrtí," uvedl Miroslav Šuta, předseda spolku Centrum pro životní prostředí a zdraví.

Podle ekologů by dlouhodobému zlepšení situace pomohla větší podpora veřejné dopravy ve městech a zákaz vjezdu aut se spalovacími motory, podpora elektromobilů, obnovitelných zdrojů a omezení uhelných elektráren.

Smogovou situaci vyhlásili meteorologové ve středu odpoledne v Praze, Středočeském a Ústeckém kraji. Znamená to, že v těchto místech bylo naměřeno více než 180 mikrogramů ozonu na metr krychlový. Při hodnotách přes 240 mikrogramů na metr krychlový se vyhlašuje varování, k tomu se ale středeční hodnoty ani zdaleka nepřiblížily. Dnes dopoledne byly již naměřené koncentrace nižší než 180 mikrogramů na metr krychlový. Vyhlášená smogová situace ale stále platí, protože meteorologové očekávají opětovné zvýšení koncentrací v odpoledních hodinách.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů