Pátek, 19. dubna 2024

V rybníku Nesyt uhynulo možná až 100 tun ryb,jsou milionové škody

V rybníku Nesyt uhynulo možná až 100 tun ryb,jsou milionové škody

V rybníku Nesyt na Břeclavsku uhynulo kvůli suchu podle aktuálních odhadů možná až 100 tun ryb. Jednatel obhospodařujícího Rybářství Hodonín Oldřich Pecha dnes ČTK řekl, že se obává, že lekly všechny ryby. V rybníku je jich nasazeno skoro 150.000. Podle Pechy půjdou škody do milionů korun. Důvodem úhynu ryb je sucho, horko a snížená hladina rybníka, což způsobilo nedostatek kyslíku ve vodě. Na místě je 22 pracovníků rybářství, kteří leklé ryby odstraňují.

Rybářství situaci řeší od pátku, to vylovilo 20 tun leklých ryb. Původně Pecha odhadoval, že bude uhynulých ryb okolo 40 tun. "Dnes už víme, že to bude horší, ne-li kompletní vyhynutí. Doufáme, že alespoň část přežila. Vypadá to ale hodně špatně, protože došlo k úhynu nejen kaprů, ale kompletní osádky včetně karasů. To nevěští nic dobrého," řekl Pecha. V rybníce byli z 90 procent kapři, ale i candáti, sumci, štiky a úhoři.

Všichni zaměstnanci firmy se snaží ryby odklidit. "Máme tam kafilérii a těžkou techniku, děláme, co můžeme. Ztráta bude v milionech korun, doufám, že to budou jen jednotky," řekl Pecha.

Podle něj se z rybníku odpařila spousta vody. Jeho přítokem je potok Včelínek. "Přítok je ale minimální. Jsme závislí na tom, kdy zaprší. To se letos nekonalo. Jsme na minimu a problém je, že hospodaříme v národní přírodní rezervaci, takže není možné tady manipulovat s vodou, nemůžeme ji použít na zvýšení hladiny," uvedl Pecha. Dodal, že hladina je o 180 centimetrů nižší oproti normálnímu stavu. Déšť v pátek odpoledne a v noci na sobotu označil za slabší, podle něj situaci vůbec neovlivnil.

Vlastimil Sajfrt z CHKO Pálava ČTK na místě řekl, že úhyn tolika ryb je ojedinělý. Podle něj však nějaký život v rybníce zůstal. "Uhynul i karas stříbřitý, ale týká se to odhadem několka kusů ze sta, takže se zdá, že by v tom rybníce mohl zůstat. Kolik ale zůstalo účelové osádky a kapra, to nejsem schopný říct," uvedl Sajfrt. Podle něj zatím nejsou hotové výsledky rozboru příčiny. "Všichni ale tušíme, že to způsobilo teplo, vyhřátá voda, změna tlaku a kyslík byl skoro na nule. Je to prostě vyšší moc," dodal Sajfrt.

Rybník Nesyt patří mezi Lednické rybníky, jde o největší rybník na Moravě a jeden z největších v republice. Vodní plocha má rozlohu kolem 300 hektarů.

Lenka Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů