Pátek, 19. dubna 2024

Kraj Vysočina: Cyklistická štafeta Klimatour pro stovky dětí

Kraj Vysočina: Cyklistická štafeta Klimatour pro stovky dětí

Letos se uskutečnil už sedmý ročník ekologické cykloštafety Klimatour. Peloton cyklistů propojil základní a mateřské školy v Okříškách, Starči, Želetavě, Lesonicích, Jakubově u Moravských Budějovic a Šebkovicích. Akce se tradičně konala pod záštitou Martina Hyského, politika Projektu Zdravý Kraj Vysočina a MA21.

,,Peloton spojuje obce a školy v Kraji Vysočina. Propaguje zdravý životní styl a ekologickou dopravu. Podporuje chování šetrné k životnímu prostředí, vůli k zachování dobrého klimatu a také sousedskou sounáležitost. Prostřednictvím cyklistického pelotonu si mezi sebou školy předávají symbolickou štafetu, ať už se jedná o výrobek samotných žáků nebo například publikaci o obci," uvedl radní Martin Hyský.

Do letošního ročníku se ve dnech 19. - 21. Června 2018 zapojilo více než pět stovek žáků, kteří si vždy na úvod nachystali různá vystoupení. Například ve Starči předvedly děti skladbu s bubnováním na židle, v Želetavě zase taneční a hudební vystoupení, která nacvičily v rámci školní akademie. Během programu, který potom ve spolupráci s Krajem Vysočina nachystal Spolek KUŠ a Státní zdravotní ústav, se děti účastnily soutěží a odpovídaly na otázky na témata ochrany životního prostředí a třídění odpadů. Zúčastnily se kvízu k bezpečné jízdě na kole nebo si vyzkoušely poskytování první pomoci. Velký úspěch měla hymna Klimatour, kterou si žáci v každé škole zazpívali společně s organizátory. Se svými učiteli potom využili možnost připojit se k pelotonu a část cesty ho na kole doprovodili. K pelotonu se připojil také zástupce Evropského regionu Dunaj-Vltava, kterému Kraj Vysočina letos předsedá.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů