Čtvrtek, 28. března 2024

Kolín v říjnu rozdá lidem zdarma popelnice na plast

Kolín v říjnu rozdá lidem zdarma popelnice na plast

Kolín lidem rozdá popelnice na plast o objemu 240 litrů. Radnice již vybrala firmu, která nádoby dodá, výběrové řízení pomohlo snížit původní odhadovanou cenu 2,5 milionu korun na 1,8 milionu. Zájemci o popelnici na plast se mohou stále hlásit, firma je bude rozvážet v říjnu, řekl dnes novinářům místostarosta Michael Kašpar (Změna pro Kolín).

Město by mělo smlouvu s firmou podepsat v září, podle Kašpara už má firma popelnice objednané, aby je stihla rozdat v termínu. Radnice eviduje zatím přes 1500 zájemců, popelnic bude 2500. Další lidé se tak mohou o popelnice stále přihlásit. Město popelnice rozdá lidem, kteří bydlí v rodinném domě nebo v bytovém domě s maximálně osmi byty.

"Budeme také adresně obesílat lidi, kteří od nás mají hnědé popelnice na bioodpad, kterých je asi 3500," řekl Kašpar. Kolín tak chce udat všechny zbývající popelnice. Lidé dostávají žluté popelnice na plast zdarma.

Lidé, kteří popelnici zdarma dostanou, budou muset podepsat, že ji budou po předem danou dobu využívat na území Kolína. Plnění smlouvy může být v budoucnu kontrolováno, nikoliv ale ze strany města, ale ze strany poskytovatele dotace, tedy Evropské unie.

Kolín před objednáním konkrétního počtu popelnic vždy zjišťuje zájem lidí. Chce tak předejít situaci, kdy by bylo kontejnerů nedostatek, nebo naopak přebytek.

Kolín letos hospodaří s přebytkovým rozpočtem ve výši zhruba 1,2 miliardy korun. Na investice dá radnice 513 milionů, o 80 milionů více než loni. Mezi největší akce patří dokončení opravy autobusového nádraží a rekonstrukce okolí chrámu svatého Bartoloměje.

Jaroslav Beneš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů