Pátek, 29. března 2024

Sedmá generace 4/2018: Nech brouka žít

 Proč ubývá hmyzu a jak mu pomoci? K čemu jsou dobrá klíšťata? Jak odlepit nos od tabletu? Proč se miliardářům vydařil nákup tuzemských médií?

Sedmá generace 4/2018: Nech brouka žít

Pro koho je a není domácí vzdělávání? Jak splnit pařížské klimatické závazky? O čem se v souvislosti s migrací nemluví? Jsou naše města přizpůsobena cyklodopravě? Kdy se z Prokopáku stala hustá zelená oáza? Co stojí za úspěchem lesních školek? Proč máme být ohleduplní ke všemu živému? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v novém čísle časopisu Sedmá generace.

Do čtvrtého letošního čísla Sedmé generace jsme připravili téma o hmyzu a klíšťatech: základní fakta o úbytku hmyzích populací nám v rozhovoru poskytuje entomolog Lukáš Čížek a v následném textu Karolína Poláčková. Martina Valentíková naznačuje možnosti integrální ochrany rostlin bez přílišné chemizace, Renata Svobodová zjišťuje nárůst popularity stravování hmyzem a Štěpán Jindra poukazuje na to, že i klíšťata mají v přírodě své místo.

Na reportáž se vydala Tereza Šimůnková do Prokopského údolí, Marie Drahoňovská pak v Itálii prožila Zelený týden. Seriál Kurz mediální sebeobrany tentokrát Jan Miessler věnuje tuzemským mediálním magnátům, Veronika Kicková se ze slovenské samoty ohlíží za domácím vzděláváním svých dětí a v Šetrnější spotřebě si Magdalena Hronová všímá překážek kladených cyklodopravě.

V dalších textech Hana Doležalová rekapituluje necelé desetiletí činnosti zdejších lesních školek, Magdalena Hronová se věnuje dilematům při údržbě pražské zeleně, Magdaléna Vaculčiaková se zamýšlí nad strašákem migrace a Karel Polanecký rozebírá, co bychom měli dělat, abychom splnili pařížské klimatické závazky. V dalších rozhovorech hovoříme s ekopedagožkou Justinou Danišovou, básnířkou a publicistkou Magdalénou Šipkou a hudebníkem Tomášem Klusem, který podpořil kampaň Zachraňme lesy.

Ve sloupku La Lupa se Martina Valentíková zaměřuje na domácí násilí páchané zpravidla na ženách, bioastrolog Bedřich Vypera hovořil s Ropákem Jaromírem Foltýnem a Zuzana Vlasatá v Terrapii našla naději alespoň v jedné události. Vydání jako obvykle doplňujeme rubrikami Vaše ohlasy, Ekologický kompost, Librarium a Občanský kalendář.

Seznam všech článků čísla naleznete zde. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

Hodně hmyzu a vstřícnosti přeje

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů