Úterý, 19. března 2024

Italský skútr Vespa se v září začne vyrábět v elektrické verzi

Italský skútr Vespa se v září začne vyrábět v elektrické verzi

Italská Vespa se v září začne vyrábět v elektrické verzi. Oznámila to dnes firma Piaggio, která je výrobcem tohoto věhlasného skútru. Dojezd bude mít 100 kilometrů a nabití baterie potrvá čtyři hodiny. Od října bude možné si první kusy objednat, ale jen přes internet. Cena není známa, list La Repubblica dnes ale napsal, že se hovoří o formě dlouhodobého pronájmu za 300 eur za měsíc (asi 7700 Kč).

Elektrická Vespa se bude montovat v toskánské Pontedeře nedaleko Pisy, kde skútr roku 1946 vznikl a kde má výrobce dodnes své sídlo. Na trh bude elektrická Vespa uvedena v listopadu, kdy se v Miláně koná veletrh motocyklů EICMA 2018.

Italské skútry Vespa se zrodily jako levné a pohodlné dopravní prostředky ve válkou zničené Itálii.

Cestou elektrických skútrů se vydala i legendární česká Čezeta vycházející z původního designu 'prasete'. Společnost, která své stroje montuje v historickém areálu automobilky Wikov v Prostějově, od letošního ledna vyrobila desítky motorek na zakázku. Čezeta ujede na jedno nabití až 150 kilometrů a dosahuje rychlosti až 120 kilometrů za hodinu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů