Úterý, 19. března 2024

Ekologicky šetrných budov v Česku přibývá

Ekologicky šetrných budov v Česku přibývá

Ekologicky šetrný přístup se stále více promítá i do stavby budov - ať už jde o rodinné domy nebo velké stavební projekty. Jan Chvátal si postavil rodinný dům ze slámy vlastníma rukama, za jednou z prvních energeticky úsporných ordinací v Česku stojí architekti Jan Brotánek a Jan Karel. Jedna myšlenka, rozdílné přístupy. Který projekt vyhraje v prestižní ekologické soutěži E.ON Energy Globe v kategorii Stavba, rozhodne veřejnost. Hlasování poběží až do konce září.

Ve ,,Slamáčku" má člověk blíž k přírodě

Tři roky trvalo Janu Chvátalovi, než vlastníma rukama postavil pro svou rodinu dům ze slámy, hlíny a dřeva. Slaměný dům v Dobřejovicích u Prahy je ekologickým skvostem a jeho autor teď zdarma pomáhá všem, kteří se do podobné věci chtějí pustit taky. Stavbu moderního, energeticky pasivního domu provázely porodní bolesti, ale stálo to za to, tvrdí hrdý majitel.

,,Na domě bychom po téměř dvou letech bydlení nic neměnili. Nejvíc si užíváme propojení interiéru a zahrady díky tomu, že jižní stěna je hodně prosklená. Když snídáme nebo obědváme, pozorujeme v zimě desítky ptáků, jak se střídají u krmítka, a na jaře sledujeme, co nám kde vyrostlo," chválí dům ,,Slamáček" jeho stavitel.

K ekologii má celá rodina odjakživa blízko, Jan Chvátal dokonce vedl jedno ze středisek ekologické výchovy. Původně se rodina chtěla pustit do dřevostavby, ale pak je pozvali na návštěvu známí, kteří stavěli ze slámy, a bylo rozhodnuto. ,,Skončil jsem v práci a začal stavět dům. Původně jsem počítal s dobrovolníky, kteří se budou chtít na ekologickém projektu podílet, ale nebylo jich nakonec tolik," popisuje Chvátal, který na stavbě denně trávil 12 až 15 hodin.

Výsledkem je energeticky pasivní dům, který téměř nezatěžuje své okolí. Obyvatelé spotřebují minimum energie díky kvalitnímu zateplení, solárnímu zasklení jižní stěny a fotovoltaické elektrárně. Ta za rok vyrobí 5,5 MWh elektrické energie. To stačí na provoz elektrospotřebičů i na většinu vytápění. Dešťovou vodu ze střechy využívají Chvátalovi pro splachování na toaletách a při zalévání zahrady. Ročně tak ušetří více než 40 % pitné vody. Voda ze střechy nad částí terasy taky napájí malé zahradní jezírko.

Dominantou interiéru je jasanové schodiště ve tvaru stromu a všudypřítomné přírodní materiály, tedy dřevěné části stavby a nábytek a hliněné omítky. ,,Nakonec jsme si dopřáli i trochu luxusu a do domu zabudovali saunu," usmívá se Jan Chvátal, který sdílí zkušenosti se stavbou ,,Slamáčku" nejen na webu slamacek.cz a na sociálních sítích, ale pořádá i dny otevřených dveří a ve svém volném čase podporuje stovky zájemců o stavění z přírodních materiálů.

Navrhli lékaři ordinaci, teď usilují o vítězství v ekologické soutěži

Jednu z prvních energeticky úsporných ordinací v Česku navrhli praktickému lékaři architekti Jan Brotánek a Jan Karel z Rožmitálu pod Třemšínem. Jednopodlažní bezbariérová energeticky úsporná ordinace je natolik originální, že teď bojuje o prvenství v soutěži E.ON Energy Globe. ,,Malá města a venkov se potýkají s nedostatkem praktických lékařů, málokdo z nich chce investovat do vlastní ordinace, která ho zaváže k tomu, aby v regionu zůstal," říká architekt Jan Brotánek. Praktický a plicní lékař Jan Brodníček patří k těm osvíceným. Nechal si navrhnout ordinaci, která nejen zefektivní jeho práci s pacienty, ale zároveň jim pobyt ve zdravotnickém zařízení zpříjemní.

,,Lékař se snaží provádět většinu vyšetření u sebe v ordinaci, aby nemusel pacienty posílat do vzdálených oblastních nemocnic. Abychom respektovali požadavky, funguje nová ordinace na principu okruhu. Pacient přijde k sestře na recepci, a ta se ho v diskrétní zóně vyptá na první informace.

Pak jde pacient do čekárny, odkud se vydá ke druhé sestře na odběry a případné základní vyšetření. Část pacientů odchází zpět na recepci, kde se objednává na další termín. A část pacientů směřuje dál k lékaři, od kterého odchází jinou cestou, ale taky přes recepci," vysvětluje Brotánek. Prostor, který architekti navrhli, umožňuje efektivnější práci a větší pohodlí pro toho, kdo na pomoc lékaře čeká. ,,Nesedí například v chodbě přeplněné dalšími pacienty. Řešili jsme i takové detaily, aby toaleta byla oddělena od umývárny pro ty, kteří se chtějí například jen opláchnout," dodává Brotánek.

Moderní ordinace podle architekta myslí na týmovou práci sester a lékaře a zároveň propojuje funkční prostor s ekologickým přístupem. Investiční náklady na stavbu o zastavěné ploše 150 m2 činily včetně 21 % DPH čtyři miliony korun. Energetický provoz celé ordinace nepřevýší 1 500 korun měsíčně. Zděná stavba je z vápencopískovcových cihel, základem je betonová deska na drti z pěnového skla. Budovu zastřešuje plochá vegetační střecha. Ordinace je vybavena větracím systémem s rekuperací tepla a dosahuje třídy A energetické náročnosti. Podle architekta vzbudila stavba pozornost ostatních praktických lékařů, kteří si jezdí novou, moderní a ekologicky úspornou ordinaci prohlédnout osobně.

Oba projekty nominované v soutěži E.ON Energy Globe soutěží o sympatie v kategorii Stavba. Který z nich zvítězí, rozhodnou lidé v online hlasování, a to na stránkách www.energyglobe.cz do 30. září 2018.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů