Úterý, 19. března 2024

Ze střechy Lucerny se stala na 15 dní zelená louka se zvířaty

Ze střechy Lucerny se stala na 15 dní zelená louka se zvířaty

Střecha palác Lucerna v centru Prahy se na 15 dní proměnila v zelenou louku. Na 1000 metrech čtverečních střechy byl položen umělý trávník, po obvodu plochy je několik nádob s rostlinami a lidé zde mohou vidět dočasné obyvatele střechy - slepice, králíky a kozu. Prostor je veřejnosti přístupný od dnešního dne do 11. září vždy od 12:00 do 20:00 hodin za vstupné. Novinářům to dnes řekl jeden z autorů projektu Ondřej Kobza.

Nápadem na zelenou střechu se Kobza inspiroval v zahraničí, konkrétně ve Francii, kde jsou na střechách nových budov solární panely nebo zahrady. "Soustřeďujeme se na obchvaty, administrativní budovy, ale na ty symbolické, archetypální věci se nějak zapomíná. Jako společnost jsme příliš orientovaní technickou stránkou života, ale málo se uvažuje o takových těch jemných nitkách, které drží společnost pohromadě," řekl.

Skutečný trávník nebylo možné na střechu umístit kvůli nosnosti střechy, na kterou by 30 centimetrů zeminy vytvářelo velký tlak. Problémem by bylo i zalévání a údržba, která by drahá. Umělý trávník, který věnovala provozovateli střechy společnost Juta, se po 11. září sbalí a letos nebo příští rok v zimě by na střeše mohlo objevit kluziště.

Na střechu Lucerny se návštěvníci dostanou pomocí schodiště či páternosteru. Vstup do výtahu je naproti vstupu do Velkého sálu, ke kterému se lidé nejsnáze dostanou ze Štěpánské ulice. Vstupné je 200 korun za dospělého, 150 za studenta či seniora, děti do deseti let mají vstup zdarma.

Kobza chce střechu Lucerny postupně otevírat veřejnosti. Na střeše pořádá semináře, kurzy jógy a koncerty, například za východu slunce zde ve čtvrtek zazpívá Iva Bittová, v pátek 7. září je na programu koncert Dana Bárty & En.Dru. Poprvé se prostor lidem na pár dní otevřel v roce 2016 v říjnu.

Lucernu mezi Vodičkovou a Štěpánskou ulicí postavil Vácslav Havel, dědeček pozdějšího prezidenta Václava Havla a jeho bratra Ivana. Záhy po svém vzniku se stala centrem kulturního a společenského života v Praze. Po roce 1948 byla znárodněna, v roce 1992 palác dostali zpátky v restituci bratři Václav a Ivan Havlovi. Následovaly spory a komplikace, po kterých soudy rozhodly, že celá budova patří ženě Ivana Havla Dagmar Havlové, která hodlá palác rekonstruovat a oživit. Nyní se připravuje rekonstrukce fasády.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů