Úterý, 19. března 2024

Na zaplavení lomu ČSA bude chybět až 1,7 miliardy, dozví se vláda

Na zaplavení lomu ČSA bude chybět až 1,7 miliardy, dozví se vláda

Rekultivace lomu Československé armády (ČSA) na Mostecku by mohla stát až o 1,7 miliardy korun více, než se plánovalo. Nepočítalo se totiž s náklady na napouštění lomu vodou, kterou preferuje Povodí Ohře. Státní podnik požaduje, aby lom byl zatopený přímo z Ohře s použitím přivaděče, kterým se napouštělo jezero Most. Materiál, který předkládá ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), dostane ve středu k projednání vláda. Není jasné, odkud se potřebné peníze navíc vezmou.

V lomu ČSA těží hnědé uhlí společnost Seven Energy. O zachování limitů těžby uhlí v lomu ČSA rozhodl v roce 2015 kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD). Dolování v lomu tak skončí pravděpodobně v roce 2024, rekultivační práce by měly trvat do roku 2041.

Podle materiálu MPO minimální náklady jenom za odběr vody při ceně tří korun za metr krychlový by činily 810 milionů korun. U kombinovaného způsobu zatápění, kde by se používala voda z koryta napojeného na řeku Bílinu a nově vytvořeného koryta z Loupnice, pak 400 až 500 milionů korun. Dosud se nepočítalo také se sumou na ostrahu areálu, nájmy za pozemky nebo s náklady na čerpání důlních vod. Chybí také zřejmě 20 až 30 milionů korun na monitoring oblasti z pohledu geomechaniky.

"Celkový souhrn předpokládaných chybějících nákladů, včetně dalších doprovodných nákladů (po zaokrouhlení) činí 1156 - 1676 milionů korun. Způsob jejich zajištění je nutné pro následující období jednoznačně stanovit," uvádí ministerstvo.

Vlastník lomu Seven Energy (dříve Severní energetická) přitom neudělal podle Českého báňského úřadu při tvorbě rezervy na rekultivace a sanace místa chybu, postupoval podle vládou schváleného materiálu. "Tvorba finanční rezervy probíhá podle zákona v souladu s platným plánem otvírky, přípravy a dobývání a souhrnným plánem sanací a rekultivací, což pravidelně ověřuje stát prostřednictvím Českého báňského úřadu," potvrdila mluvčí Seven Energy Gabriela Sáričková Benešová.

Podle ministerstva se zatím uvažuje o tom, že jezero vzniklé z lomu se bude napouštět až do doby, než bude hladina na úrovni 180 metrů nad mořem. Protože není jasné, jaké materiály se použijí na těsnění nádrže a jaké bude technické řešení přesouvání zemin, nemá MPO dost podkladů pro vypočtení nákladů na tyto práce. "Rozpočtovaná výše těchto staveb je 255 milionů korun z celkových dvou miliard," dodal úřad.

Horní hranu by mělo mít jezero na úrovni 230 metrů nad mořem a předpokládá se, že voda bude po napuštění postupně stoupat pouze ze srážek. Ministerstvo upozornilo, že nad 180 metry nad mořem se výrazně zvětšuje plocha jezera a tím i objem potřebné vody. "Z tohoto důvodu se i termín dosažení konečné kóty posouvá o stovky let. Z těchto údajů tedy vyplývá zásadní nejasnost, kterou je horizont ukončení hydrické rekultivace," uvedl úřad vedený Martou Novákovou (za ANO).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů