Úterý, 19. března 2024

Vstup do lesů ve východní části Krušných hor správci zakázali

Vstup do lesů ve východní části Krušných hor správci zakázali

Státní správa lesů vyhlásila zákaz vstupu do lesů ve východní části Krušných hor. Důvodem je nebezpečí vzniku požárů kvůli dlouhotrvajícímu suchu. ČTK to dnes sdělil Ondřej Kopecký z Lesů ČR. Ze stejného důvodu nesmí do lesů lidé na Ústecku. Obec Tisá, kde je skalní město, požádala o výjimku. Na Děčínsku je povolen vstup pouze na turistické stezky.

Na Chomutovsku platí zákaz vstupu do lesů do konce září, litvínovský magistrát omezil dobu trvání do 14. září a na Teplicku nemohou lidé do lesů až do 31. října. Lhůty lze v případě nepříznivých podmínek prodloužit. "Situace je opravdu velmi vážná a aktuální prognóza Českého hydrometeorologického ústavu nepříznivý vývoj počasí potvrzuje," uvedl správce Lesní správy Litvínov Pavel Rus.

Zákaz vstupu do lesa se týká i lesů pod správou státního podniku Lesy ČR. Zákaz platí pro celé území správních obvodů obcí s rozšířenou působností. Jde tedy o velkou část východních Krušných hor od Chomutova přes Litvínov až po Dubí. Dodržování zákazu budou kontrolovat zaměstnanci Lesů ČR, lesní a myslivecká stráž a policisté.

Na základě žádosti Lesů ČR vyhlásil obdobný zákaz už minulý týden ústecký magistrát. Lidé tak nemohou například do oblíbených Tiských stěn. "Požádali jsme o výjimku, protože turisté sem jezdí stále. O zákazu nic neví, a když už sem přijedou, tak se do skal vydávají. Celá věc se tak míjí účinkem," řekl dnes ČTK starosta obce Jiří Jandásek. Magistrát se tak nyní obrátil na Lesy ČR. "Doufáme, že výjimku dostaneme, protože třeba děčínský magistrát vstup na turistické stezky povolil. Přijedou se tak lidé třeba ze Sněžníku a nechápou, proč tam mohou na cestu a do skalního města nikoliv," uvedl Jandásek.

U vstupu do skalního města v Tisé jsou pokladny, které jsou nyní prázdné. "Obsluha upozorňovala návštěvníky na to, jak se ve skalách chovat, navíc jsme každý den trasu procházeli," řekl starosta.

S požáry se několikrát v sezoně už potýkal Národní park České Švýcarsko. Platí tam zákaz vstupu do lesů mimo značené turistické cesty. Omezení vstupu mimo vyznačené turistické stezky platí do 15. září.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů