Úterý, 19. března 2024

V údolí Rudolfovského potoka žije vzácný mlok skvrnitý

V údolí Rudolfovského potoka žije vzácný mlok skvrnitý

V údolí Rudolfovského potoka byl potvrzen výskyt mloka skvrnitého, který je v jižních Čechách extrémně vzácným druhem.

Již v minulosti se objevilo několik pozorování a dokonce i jedna fotografie mloka skvrnitého z údolí Rudolfovského potoka. Odborníky byla však považována za nepravděpodobná, protože v jižních Čechách se mlok téměř nevyskytuje. Letos však mloka v údolí vyfotografovalo nezávisle na sobě několik občanů a dokonce bylo pořízeno i několik videozáznamů.

,,Nález mloka v údolí Rudolfovského potoka můžeme považovat za unikátní. Jeho populace si zaslouží naši důslednou ochranu. Jakékoli zásahy v údolí musí být od nynějška posuzovány s ohledem na výskyt mloků," říká Jiří Řehounek z Cally.

Mlok skvrnitý je ocasatý obojživelník, který převážně obývá listnaté a smíšené lesy. K rozmnožování využívá pomalu tekoucí potoky, tůně a studánky s čistou vodou. V České republice je řazen mezi silně ohrožené druhy.

Výskyt mloka skvrnitého jen potvrzuje výsledky biologického průzkumu, který v údolí Rudolfovského potoka nedávno odhalil výskyt 38 chráněných a ohrožených druhů (což dnes již není konečné číslo). Údolí je však cenné také jako zachovalá plocha krajinné zeleně na okraji krajské metropole.

,,Jedna z letošních fotografií bohužel zobrazuje i mloka přejetého na cestě. Nejen z tohoto důvodu se zasazujeme o ponechání tohoto krásného území v současném stavu. Nová výstavba a s ní spojené zvýšení automobilové dopravy může mít negativní vliv jak na přírodu v údolí, tak i na jeho rekreační funkci," dodává Jaroslav Valevský ml. z rudolfovského spolku Náš domov.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů