Úterý, 19. března 2024

Na konferenci o toxických látkách zazněly i požadavky na zpřísnění evropské legislativy

Na konferenci o toxických látkách zazněly i požadavky na zpřísnění evropské legislativy

Vejce, hračky a hřebeny mohou obsahovat zdraví ohrožující dioxiny nebo bromované zpomalovače hoření (BFR). Na mezinárodní konferenci v Polsku to uvedli autoři studií zkoumající závadnost spotřebního zboží dostupného mj. i v České republice. O výskytu těchto závadných látek v přírodě a jejich rizikovém vlivu na organismy jednali tento týden experti z celého světa na mezinárodní konferenci Dioxin 2018 v polském Krakově.

Některé plastové kadeřnické pomůcky anebo dokonce i dětské hračky na evropském trhu obsahují látky podobné dioxinům, například nebezpečné zpomalovače hoření, okomentoval na konferenci výsledky českých analýz Jindřich Petrlík, odborník na toxické látky ze spolku Arnika.

,,V hračkách pro děti anebo kadeřnických pomůckách pro ženy vyrobených z černého recyklovaného plastu jsme našli polybromované difenylétery a hexabromcyklododekan, které hlavně u dětí ohrožují vývoj nervové soustavy nebo imunitní a hormonální systém," řekl k obsahu analyzovaných předmětů Petrlík.

Testování, které probíhalo v pražských laboratořích Vysoké školy chemicko-technologické, zjistilo koncentrace převyšující i limit pro obsah BFR v odpadech. Ve zkoumaném zboží přitom podle expertů nemají co dělat. Do plastu se látky s největší pravděpodobností dostaly z elektrošrotu mimo jiné i z Evropy. Ten se v Asii recykluje a plasty z něj se následně vracejí na západní trh. ,,Recyklaci těchto toxických látek umožňují nedokonale nastavené limity pro jejich množství v odpadech, které kromě legislativy stanovují také globální úmluvy, což je pro mezinárodní vědecké fórum zajímavé téma," shrnul Petrlík jednu ze svých prezentací.

Všechny uvedené látky patří mezi tzv. perzistentní organické polutanty. Dvacet šest těchto látek a jejich skupin už se dostalo na seznam Stockholmské úmluvy, jsou tedy zakázány anebo pro ně byla stanovena určitá omezení.

V hlavní roli - vejce

Dioxiny mají řadu negativních dopadů na lidské zdraví a některé z nich jsou dokonce karcinogenní. Současně se s větrnými a vodními proudy mohou dostat i tisíce kilometrů od zdrojů znečištění. Pro organismy jsou navíc jen velmi těžko odbouratelné a kumulují se v živočišných tucích. K jejich sledování v životním prostředí se proto často využívají slepičí vejce.

V Krakově zazněly i výsledky analýz vajec z průmyslem ovlivněných lokalit v Číně, Kazachstánu a Thajsku. ,,Například znečištění v thajské provincii Samut Sakhon je opravdu kritické, především co se týče dioxinů," uvedl Akarapon Teebthaisong z thajské organizace EARTH. ,,Zadané analýzy je našly ve vysokých koncentracích i ve vejcích, které konzumují místní obyvatelé. Zdrojem znečištění je tady kumulace malých tavíren kovů a recyklačních dílen, kde se často pálí i elektrošrot," okomentoval studii, s níž seznámil vědecké fórum v Krakově.

Na situaci thajští odborníci ve spolupráci s Arnikou upozornili už minulý rok, k žádné zásadní změně však zatím nedošlo. Tým teď doufá, že přednesení výsledků výzkumu na mezinárodním fóru pomůže situaci řešit. ,,V sousedství znečišťujících provozů žijí často i malé děti," dodává Petrlík.

Na konferenci Dioxin 2018 zazněly desítky prezentací zaměřených na různé problémy spojené s perzistentními organickými látkami, také to, jak si s nimi plánuje poradit Evropská unie. Jedna z analýz sedimentů ukázala, že zatímco výskyt některých (např. DDT) se v přírodě historicky snižuje, koncentrace perfluorovaných látek naopak roste.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů