Úterý, 19. března 2024

O osmý titul Alej roku se uchází 14 nominací, z Plzeňského kraje zatím chybí

O osmý titul Alej roku se uchází 14 nominací, z Plzeňského kraje zatím chybí

Už osmým rokem hledá Arnika nejkrásnější stromořadí České republiky. V anketě se sešlo zatím čtrnáct alejí z osmi krajů. Z Plzeňského kraje zatím žádná nedorazila. Lidé mohou nominovat nejoblíbenější aleje a stromořadí na webu www.alejroku.cz do konce října. Stačí poslat fotografii a krátký příběh nebo popis. O vítězné aleji bude hlasovat veřejnost během listopadu.

"Věřím, že nominovaných alejí a stromořadí bude do konce října přibývat, podzimní atmosféra v korunách stromů je skutečně magická. Hledejte s námi nejkrásnější vznosné aleje, upozorněte na ty, kterým hrozí zánik, a představte nám mladé aleje a stromořadí, které jste vysadili, a o které budete pečovat i v příštích letech," říká koordinátorka ankety Natálie Pivoňka Faltýnová z Arniky a dodává: "Nezapomínejte také fotit. V letošním roce na výherce fotosoutěže čeká zrcadlovka a fototiskárny od Canon."

Nezáleží, zda jde o aleje známé, neznámé, vzrostlé, mladinké, ve městech, v krajině, kolem silnic nebo turistických tras. Stejně jako v minulých letech může o vítězství aleje rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha místních lidí o záchranu nebo odhodlání lokálních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky.

Po ukončení hlasování Arnika v prosinci vyhlásí nejoblíbenější alej celé České republiky a vítězná stromořadí v jednotlivých krajích. Odborná porota mezitím zvolí nejkrásnější fotografii. Na autora vítězné nominace pak čeká jako hlavní cena let balonem od Lucky Balon a exkurze do výrobny biočajů Sonnentor. Pro autora nejkrásnější fotografie čeká zrcadlovka značky Canon.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů