Pátek, 19. dubna 2024

Praha se v týdnu mobility zaměří na kombinaci dopravy po městě

Praha se v týdnu mobility zaměří na kombinaci dopravy po městě

Pražský magistrát se při Evropském týdnu mobility zaměří na alternativní druhy přepravy a jejich kombinaci. Novinářům to dnes řekli šéf magistrátního odboru rozvoje dopravy Jaroslav Mach a starosta Prahy 8 Roman Petrus (ČSSD). Týden mobility se uskuteční od 16. do 22. září, kdy program vyvrcholí akcí Den bez aut. Evropský týden mobility se koná od roku 2002 a Praha je od počátku jeho součástí.

"Cíl kampaně je rozšiřovat povědomí o alternativách v dopravě a jak je možné se po městě dopravovat, neboť těch možností je mnoho a každá má své výhody i nevýhody," řekl Mach. Motorová doprava je největším znečišťovatelem ovzduší. Město chce proto upozornit na alternativní způsoby dopravy a jejich kombinaci, například kola či koloběžky s metrem.

V programu akce se uskuteční v sobotu 15. září den zaměřený na železnici. Ve stejný den se bude konat akce zažít město jinak, při kterém jsou vybrané ulice uzavřeny pro auta, postaveny jsou stánky a lidé po ulicích mohou volně korzovat. Součástí programu jsou přednášky o odstraňování bariér v ulicích a lidé se 17. září budou moci zdarma podívat do muzea MHD.

Součástí programu je kromě Dnu bez aut akce Do práce na kole, do které se mohou přihlásit jednotlivci i firmy. Hlavní část se každoročně koná v květnu. Pořadatelé také připravili na 21. září velkou studentskou cyklojízdu Prahou.

Akce vyvrcholí v ulicích Prahy 8 zmíněným Dnem bez aut. Křižíkova ulice bude bez aut od Florence až po Karlínské náměstí. "Vzhledem k tomu, že to vyšlo na sobotu, bylo možné program rozšířit o zábavné programy nebo pódia," řekl Petrus. Vystoupí například The Tap Tap nebo Jan ponocný alias Cirkus Ponorka. Radnice bude v rámci akce také prezentovat ve stánku svou práci v oblasti dopravy.

Loni byla Praha oceněna jako jedno z měst s nejlepším programem týdne mobility. "Našim cílem je to umístění zopakovat, nebo být nejlepší," dodal Mach.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů