Čtvrtek, 25. dubna 2024

Na Krymu evakuovali kvůli ekologické havárii několik tisíc lidí

Na Krymu evakuovali kvůli ekologické havárii několik tisíc lidí

Několik tisíc lidí, včetně mnoha dětí, bylo evakuováno na severu Krymu kvůli ekologické havárii v jedné chemické továrně ve městě Armjansk. Čtyři lidé museli být kvůli zdravotním potížím hospitalizováni. Informovalo o tom oblastní ministerstvo školství. Úřady Ruskem anektovaného ukrajinského poloostrova podle agentury AFP o události řadu dní mlčely, ač znečištění životního prostředí a potíže obyvatel byly patrné.

Podle ministerstva bylo do "pečovatelských středisek" posláno celkem 3986 lidí. AFP napsala, že náměstek krymského ministra zdravotnictví Valentin Savčenko ve středu večer v televizi řekl, že do nemocnice byli přijati čtyři lidé a dalších 54 postižených je ošetřováno doma. Podrobnosti o příčinách jejich potíží ale nesdělil.

Agentura TASS dnes napsala, že v noci na 24. srpna došlo v Armjansku k úniku neznámé chemické látky do ovzduší. Uživatelé na sociálních sítích psali, že na střechách domů a listnatých stromech se objevil žlutý poprašek a že ve městě byl několik dní cítit kyselý zápach. Podle předběžných zjištění odborníků chemická látka unikla z místní odbočky společnosti Titanovyje investicije.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko podle AFP navrhl vytvořit kvůli události mezinárodní komisi s cílem zastavit "ekologickou katastrofu". Podle něj ji způsobilo cvičení ruských vojáků, které vedlo k "destrukci mechanismu ochrany životního prostředí".

Moskvou dosazený krymský vůdce Sergej Aksjonov dnes mimořádnou situaci připustil, když uvedl, že do sanatorií bylo převezeno více než 4000 dětí. Nicméně ujišťoval, že u žádného z nich nebyly zjištěny příznaky otravy. Zároveň obvinil ukrajinské úřady, že havárii způsobily omezením dodávek vody na Krym.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů