Čtvrtek, 28. března 2024

Česká Třebová připravuje nový systém nakládání s odpady ve městě

Česká Třebová připravuje nový systém nakládání s odpady ve městě

Česká Třebová připravuje nový komplexní systém sběru, třídění a zpracování odpadu. Měl by zahrnovat všechny jeho složky včetně bioodpadu, který se dosud ve městě neseparuje. Cílem je systém zefektivnit a zapojit do třídění odpadu více lidí. Nejdříve by se měl například počet sběrných míst na vytříděné odpady rozšířit z nynějších 35 na 60, řekl ČTK starosta Jaroslav Zedník (Nestraníci).

"Na což samozřejmě budou navazovat další investice. Nemáme kompostárnu, bude potřeba vybudovat třídicí linku na skládce a tak dále," uvedl Zedník.

Radnice si nechala zpracovat s finanční podporou odpadové společnosti Eko-kom kompletní studii, jak by město mělo s odpady nakládat. S dokumentem se v pondělí seznámí zastupitelé, kteří by měli svolit k jeho dopracování do konkrétních kroků a opatření. Stanoví se také, jak velké náklady si systém vyžádá.

Podle Zedníka budou značné. Záležet bude na tom, jak bude město schopné, případně s pomocí dotací, investice zaplatit. Systém se bude zavádět postupně, uskutečnit kompletní vizi potrvá několik let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů