Úterý, 19. března 2024

Po celém světě se demonstrovalo za boj proti změnám klimatu

Po celém světě se demonstrovalo za boj proti změnám klimatu

Po celém světě se v sobotu konala shromáždění za tvrdší opatřeních proti klimatickým změnám a ničení životního prostředí. Manifestace organizovala aktivistická síť 350.org se sídlem v New Yorku a podle zpravodajské společnosti BBC se lidé sešli na více než 800 místech v 90 zemích. Účastníci volali hlavně po snížení spotřeby fosilních paliv.

Den mobilizace odstartoval v australském Sydney, kde do přístavu vpluly vysoké plachetnice s heslem Rise for climate ("povstaňte za klima"). Další akce následovaly v thajském Bangkoku, u sídla německých kancléřů v Berlíně, nebo v peruánském hlavním městě Lima. Centrem Paříže podle policie pochodovalo 18.500 lidí, organizátoři vyčíslili počet účastníků na 50.000.

"Občané, kteří se mobilizují po celé Francii a ve světě, mají možnost vyvolat změnu pro budoucnost našich dětí. Ať jsou vaše hlasy slyšet i nadále!" vzkázal na twitteru dlouholetý aktivista a donedávna francouzský ministr životního prostředí Nicolas Hulot. Ten na konci srpna rezignoval, což zdůvodnil nedostatečným pokrokem v plnění klimatických a dalších ekologických cílů.

Kolem 10.000 lidí se sešlo také v Lyonu a Toulouse. "V prosinci se stanu otcem a chci, aby se na této planetě dalo žít," řekl agentuře AFP 27letý Maxime Lelong, jeden z organizátorů pochodu v Paříži. Další setkání na protest proti politice amerického prezidenta Donalda Trumpa se konaly napříč Spojenými státy.

Celosvětový protestní den přišel těsně před třídenní konferencí Global Climate Action Summit, která v San Franciscu začíná už ve středu. Akci zaštiťuje Organizace spojených národů a mezi sponzory jsou i velké technologické firmy Facebook a Google. Na začátku prosince se pak v Polsku koná 24. globální konference o klimatu COP24.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů