Pátek, 19. dubna 2024

V rámci úklidového dne KMV zmapují podíl PET lahví mezi odpadky

V rámci úklidového dne KMV zmapují podíl PET lahví mezi odpadky

Karlovarské minerální vody (KMV) společně s dobrovolníky zapojenými do sobotní celostátní úklidové akce zmapují, jaký podíl mezi volně pohozenými odpadky tvoří použité PET lahve. Výsledky pomohou při výpočtech ekonomické efektivity možného zavedení zálohovaného systému na PET lahve v Česku. V dnešní tiskové zprávě to uvedly KMV.

Pracovní skupina analyzuje současný stav nakládání s odpady z PET lahví a má navrhnout, jak by se v ČR mohlo zpět do oběhu vrátit co nejvíce PET lahví, které jsou cenným materiálem pro další výrobu a využití. "Věříme, že problém volně pohozených odpadků by vyřešilo zavedení zálohového systému na použité PET lahve," uvedl generální ředitel KMV Alessandro Pasquale. Pracovní skupinu vytvořily KMV s Institutem cirkulární ekonomiky a Fakultou technologie ochrany prostředí VŠCHT Praha.

Radek Janoušek ze spolku Ukliďme Česko podobné řešení podporuje. "Zálohový systém by významným způsobem snížil množství povalujících se PET v přírodě. Proto rádi pomůžeme ke zmapování jejich množství v odpadu sesbíraném při úklidových akcích," podotkl.

V sobotu se uskuteční ve více než 150 zemích Celosvětový úklidový den. Cílem není jen zbavit přírodu odpadků, ale též nastartovat diskusi o neudržitelném způsobu nakládání s odpady, zejména jednorázovými plasty.

Jeden z organizátorů akce v ČR Miroslav Kubásek minulý týden uvedl, že se zaregistrovalo více než 330 skupin v celé zemi. Web www.svetovyuklid.cz, kde se mohou zájemci o zorganizování úklidu na konkrétním místě přihlašovat, dnes zhruba ve dvě hodiny odpoledne informoval o 443 zaregistrovaných úklidech. Na jaře se do úklidů na více než 2600 místech Česka zapojilo přes 113 tisíc dobrovolníků. V ČR akci organizují iniciativy Trash Hero, Ukliďme svět a Ukliďme Česko.

Iniciativa vznikla v Estonsku, kde se uskutečnil první národní úklid. V roce 2008 se tam zhruba 50 tisíc lidí zapojilo do sbírání odpadků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů