Čtvrtek, 28. března 2024

Učení o přírodě mohou usnadnit nové výukové materiály ornitologů

Učení o přírodě mohou usnadnit nové výukové materiály ornitologů

Usnadnit učitelům výuku s dětmi venku v přírodě mohou nové výukové materiály s názvem Přírodě na dosah. Pro mateřské školy a první stupeň základních škol je připravila Česká společnost ornitologická (ČSO). Materiály si zájemci mohou stáhnout na webu, uvedli dnes zástupci ornitologů. Děti se dozví třeba o tom, proč si ptáci staví hnízda, jací ptáci žijí v zemědělské krajině a jak pečují o svá mláďata.

"Jde o obsáhlý materiál, který se skládá z 11 tematických bloků ve dvou věkových kategoriích," řekla jedna z autorek Gabriela Dobruská. Učitelé zde najdou tipy, jak se s dětmi aktivně zapojit do ochrany přírody. Při plánování výuky si mohou hodinu libovolně sestavit a vybrat si aktivity, které jim vyhovují.

Každá část podle Dobruské obsahuje úvod, který učitele blíže seznámí s danou problematikou. Součástí je soubor pracovních listů s návody na různé hry či badání, které spojuje poznatky z různých předmětů. Doplňkový materiál představují mimo jiné atlasy a interaktivní aplikace pro mobilní telefony, která dětem přiblíží životní cyklus vybraných druhů ptáků a nebezpečí, se kterým se setkávají.

Podle ornitologů mohou děti spatřit ptáky i v místech, kde to tak na první pohled nevypadá. Přímým kontaktem s přírodou si k ní pak vytváří vztah, který je předpokladem toho, aby ji bezohledně neničily, uvedli zástupci ČSO. Podotkli, že většina současných dětí si v přírodě nehraje často.

S novými materiály se zatím seznámilo přibližně 50 učitelů, kteří se zúčastnili dvou workshopů projektu Skrze přírodu k lepšímu životu, podpořeného programem Erasmus. První workshop se konal minulou středu v ekocentru Sluňákov, druhý byl dnes v Oranžerii Trojského zámku.

Počet ptáků je považován za významný ukazatel životního prostředí a rozmanitosti přírody. Jejich stavy jsou součástí pravidelné zprávy o stavu životního prostředí, kterou vydává jednou ročně ministerstvo životního prostředí. Dříve běžné ptačí druhy jsou podle ornitologů v české krajině čím dál vzácnější. Platí to zejména o ptácích zemědělské krajiny, kterých proti roku 1982 ubylo téměř 34 procent. Populace polních ptáků se v Evropě snižují od 70. let minulého století.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů