Úterý, 19. března 2024

Prodej hybridů stoupl do srpna o 1000 na 2829 aut

Prodej hybridů stoupl do srpna o 1000 na 2829 aut

V Česku se letos od ledna do srpna prodalo 2829 hybridních vozů, což je zhruba o 1000 více než ve stejném období loni. Prodej elektromobilů se pak zdvojnásobil na 379 vozů. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců aut na webu.

V prodeji hybridních aut dominuje Toyota s 1953 vozy, následovaná svou prémiovou značkou Lexus s 234 prodanými vozidly. Na třetím místě je Audi s odbytem 200 hybridních aut. Na trhu elektromobilů se nejvíce dařilo Volkswagenu s prodejem 189 aut, následuje Nissan s 85 vozy a BMW s 65 prodanými elektromobily.

Většímu rozšíření hybridních vozů a elektromobilů zatím brání vyšší cena. Dotace, které by jí kompenzovaly, zatím mohou využívat jen firmy a organizace, nikoliv soukromí zájemci. "V tomto kontextu minimální podpory jsou prodeje v ČR velmi slušné. Ukazuje se, že hybridy mohou být nenásilnou a pozvolnou cestou k plné elektromobilitě a zejména k další změně mixu pohonů, kdy největší propad pokračuje u dieselových motorů. Zejména bych čekal další rozvoj a nárůst u plug-in hybridů," řekl ČTK partner EY Petr Knap.

Výhodou hybridů jsou výrazně nižší emise i spotřeba. To potvrdil například test celosvětově nejrozšířenějšího hybridu, Toyoty Prius, který provedla pařížská Polytechnická universita. Podle testu vůz v 87 procentech doby, kdy byl v provozu, ve městech nevypouštěl vůbec žádné emise.

Prodej hybridních vozů roste podle Knapa i v okolních zemích. V Německu se zvýšil od ledna do konce srpna meziročně o 68 procent na tržní podíl 3,5 procenta, v Rakousku trh rostl o 24 procent a měl podíl na celkových prodejích 2,6 procenta

Hybridní vozy a elektromobily v současnosti v ČR tvoří jen 1,6 procenta celkově prodaných nových vozů v ČR. Celkový trh do srpna rostl o čtyři procenta na 193.252 aut.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů