Úterý, 19. března 2024

Milion elektromobilů v Německu do roku 2020 jezdit nebude

Milion elektromobilů v Německu do roku 2020 jezdit nebude

Milion elektromobilů na německých silnicích do roku 2020 pravděpodobně jezdit nebude. Poradci berlínské vlády nově počítají, že by jich tolik mohlo být o dva roky později. Po přezkoumání současné růstové dynamiky na automobilovém trhu to odhaduje dnes zveřejněná zpráva německé Národní platformy pro elektromobilitu (NPE).

NPE zkoumá německý trh s elektromobily již osm let a vládě dává doporučení. Odhad, že na německých silnicích bude do roku 2020 jezdit milion elektrovozů, vydala v roce 2010. Vláda si číslo vytkla za cíl, kancléřka Angela Merkelová ale již loni řekla: "Momentálně to vypadá tak, že tohoto cíle nedosáhneme."

Začátkem letošního roku jezdilo v Německu pouze 98.280 aut na elektrický pohon a plug-in hybridů, tedy hybridů do zásuvky. Evropská automobilová velmoc výrazně zaostává za zeměmi jako je Čína, Spojené státy, nebo Norsko, které elektromobilitu více politicky podporují.

Berlínská vláda v současnosti poskytuje na nákup aut na baterii příspěvek ve výši 4000 eur (zhruba 102.000 Kč) a na pořízení hybridních vozů dobíjených ze zásuvky připlácí 3000 eur (asi 76.000 Kč). Podle dnešního vyjádření šéfa NPE Henninga Kagermanna se podíl elektrovozů v Německu nezvýší sám od sebe, doporučuje proto ve vyplácení ekologického bonusu pokračovat, dokud se nepodaří milionového cíle dosáhnout.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů