Úterý, 19. března 2024

Při vyklízení lesa u německého uhelného dolu zahynul novinář

Při vyklízení lesa u německého uhelného dolu zahynul novinář

Při zásahu policie proti ekologickým aktivistům, kteří se snaží zabránit vykácení Hambašského lesa na západě Německa, dnes zahynul novinář. Muž se zřítil z visutého mostu zavěšeného v korunách stromů. Těžkým zraněním později podlehl, informovala agentura DPA. Úřady v reakci na tragické úmrtí vyklízení lokality až do odvolání zastavily.

Novinář se probořil visutým mostem a zřítil se do hloubky patnácti metrů, uvedl policejní mluvčí. Mrtvým je podle něj mladý žurnalista, který delší dobu dokumentoval život ekologických aktivistů v Hambašském lese.

Policisté zdůraznili, že v okamžiku novinářova pádu neprobíhaly v blízkosti místa neštěstí žádné policejní akce. Ministr vnitra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, ve které les leží, na spěšně svolané tiskové konferenci oznámil, že až do odvolání vyklízení Hambašského lesa zastavuje. "Nemůžeme teď pokračovat, jako by se nic nestalo," zdůvodnil své rozhodnutí ministr Herbert Heul.

Od minulého týdne se německá policie snažila vyklidit Hambašský les, ve kterém v uplynulých letech vzniklo celkem 51 domků v korunách stromů. Ekologičtí aktivisté, kteří v nich zčásti žijí již od roku 2012, se snaží zabránit vykácení lesa, se kterým chce energetická společnost RWE začít v říjnu. Lokalita leží na okraji rozsáhlého povrchového dolu na hnědé uhlí, který chce RWE na území lesa rozšířit.

Do dnešního dne policie vyklidila 39 z 51 domků. V noci na neděli pozatýkala při akci 34 ekologických aktivistů.

Les mezi Kolínem nad Rýnem a Cáchami, ve kterém rostou stovky let staré duby a buky a kde žijí chránění živočichově, je v Německu symbolem odporu vůči těžbě uhlí. Počátkem září proti plánu rozšiřování uhelného dolu a na podporu německých ochránců lesa protestovaly v Praze před německým velvyslanectvím asi tři desítky lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů