Úterý, 19. března 2024

Nadúroda ovoce ve Val. Kloboukách ničí nádoby na bioodpad

Nadúroda ovoce ve Val. Kloboukách ničí nádoby na bioodpad

Letošní velmi dobrá úroda ovoce přináší Valašským Kloboukám na Zlínsku problémy s bioodpadem. Kvůli nadměrnému přetížení se tam několik nádob na bioodpad poškodilo, sdělila dnes ČTK v tiskové zprávě mluvčí tamní radnice Lenka Zvonková.

"Zahrádkáři nad výjimečnou úrodou ovocných stromů jásají, kontejnery na bioodpad při několikanásobném zatížení zeleným odpadem spíše ´zapláčou´," uvedla mluvčí. Nevratně bylo podle jejích slov poškozeno šest nádob, které musely být ze stanovišť staženy. "Do doby jejich náhrady mohou lidé k odevzdání biologicky rozložitelného odpadu využívat vedlejší stanoviště, komunitní kompostárnu nebo sběrný dvůr," uvedla mluvčí.

Lidé by podle vedení města neměli nádoby přetěžovat. "Žádáme, aby lidé s těžkým bioodpadem, kterého je v této sezoně skutečně mnoho, nakládali s rozmyslem a kontejnery nepřetěžovali. Pořízení nových je značně finančně náročné," uvedl místostarosta Martin Janík (nez.).

Například ve Zlíně na nápor bioodpadu teprve čekají. "Zatím od občanů nemáme informace, že by jim nádoby kapacitně nestačily," řekl dnes ČTK mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák, podle kterého se zatím letošní nadúroda ovoce na produkci bioodpadu výrazně neprojevila. "Očekáváme to přibližně za měsíc po dozrání jablek. Celkem bylo v minulém roce od dubna do konce srpna svezeno od rodinných domů 1331 tun a letos 1545 tun, ve sběrných dvorech bylo loni odevzdáno od počátku roku do konce prázdnin 146 tun a letos 130 tun bioodpadu," řekl mluvčí.

Bioodpad ve speciálních nádobách o objemu převážně 240 litrů se v krajském městě vyváží od velké části rodinných domů každých 14 dní. "Letos bude svoz prodloužen na žádost občanů až do konce listopadu," uvedl Dvořák.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů