Úterý, 19. března 2024

Spalovna v Liberci provoz obnoví provoz nejdřív v říjnu

Spalovna v Liberci provoz obnoví provoz nejdřív v říjnu

Liberecká spalovna Termizo obnoví provoz nejdřív v říjnu. Odstavená je po výbuchu kotle už týden, škody budou minimálně v milionech. Vyměnit se musí nejen trubka, která praskla, ale i dalších devět, řekl dnes ČTK předseda představenstva Termiza Pavel Bernát. Při výbuchu kotle a následném úniku páry utrpěl 15. září těžké zranění sedmačtyřicetiletý zaměstnanec spalovny. Případem se zabývá policie pro podezření ze spáchání trestného činu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti.

"Nebylo by moudré je tam nechat, protože by se to mohlo zopakovat za půl roku nebo za dva, a to si opravdu nechceme znovu vyzkoušet," komentoval výměnu trubek Bernát.

Zraněný zaměstnanec má popáleniny na 60 procentech těla.

Policejní vyšetřování ještě nějakou dobu potrvá. "Bude se dělat další ohledání místa a bude se dělat znalecké zkoumání v oboru defektoskopie," řekla dnes ČTK mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

Výbuch nastal při utržení 1,7 metru dlouhého kusu trubky. Podle Bernáta je trubka zeslabená stejně jako dalších devět v kotli, příčina se zjišťuje. Jednou z možností podle něj je, že se to stalo před čtyřmi lety při přehřátí kotle v důsledku vyššího napětí v elektrické síti. Vyměnit deset trubek o průměru 108 milimetrů nebude podle Bernáta jednoduché.

"Teď je největší problém sehnat kvalifikované svářeče. Jsou tam specifické výkony na vysokotlakém kotli, to nemůže dělat kdejaký svářeč. Až sem dostaneme firmu, která to umí, tak odhadneme, kdy skončíme s opravami a uděláme první tlakovou zkoušku," uvedl.

Spalovna také přijme opatření ke snížení rizika zranění zaměstnanců pro takové případy. "Stalo se to na pracovišti odklízení škváry, co odpadává z kotle. Předělává se do automatu. Pracoviště bude obsluhováno na dálku přes kamery a přes dálkové ovládání jeřábu," uvedl Bernát. Podle něj k tomu přistoupili, i když to byl první případ od zahájení provozu spalovny. "Nikdo není schopen garantovat, že se to nemůže znovu stát, tak tam nemůžeme člověka pustit," dodal.

Lidé žijící v okolí spalovny si po výbuchu všimli spadu neznámé látky, nacházeli bílé chomáčky. Podle Bernáta jde o zbytky tepelné izolace, jež byla pod vnějším opláštěním kotle. Při výbuchu byl narušen i tento plášť. "Tepelná izolace se vznesla a přes světlíky něco odlétalo. Je to běžný komerční materiál, není to nic nebezpečného," dodal Bernát. Výši škody zatím nezná, půjde ale nejméně do milionů. O 400.000 Kč denně přichází spalovna jen tím, že musela zastavit přijímání odpadů. Denně v ní končí průměrně 280 tun odpadu. Spalovna byla postavena v polovině 90. let. Od roku 1999 dodává teplo a teplou vodu prostřednictvím Teplárny Liberec domácnostem a firmám ve městě. Dodávky pro odběratele teplárny ohrožené nejsou.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů