Úterý, 19. března 2024

Jedenáct českých měst se připojilo ke Dni bez aut

Jedenáct českých měst se připojilo ke Dni bez aut

Jedenáct českých měst se připojilo k mezinárodnímu Dni bez aut, který se slaví každoročně 22. září. Akce má poukázat na šetrnější způsoby dopravy, podpořit omezování městského automobilismu a zároveň snížit nadměrné užívání aut. Lidé, kteří se chtějí k akci připojit, by dnes měli nechat auto doma a vyzkoušet jiné způsoby dopravy. V Evropě je podle webových stránek Evropské komise do akce zapojeno několik stovek měst, v Česku mezi ně patří například Praha, Hradec Králové či Jihlava.

Den bez aut je podporou všech ekonomických a ekologických způsobů dopravy, které ve městech fungují. Jsou to třeba jízda na kole, vlakem, MHD, ale třeba i na skateboardu.

V Praze se dnes také koná Pražské cyklozvonění, které již 12 let pořádají městské části a obce v okolí Prahy. Z jednotlivých městských částí budou vypraveny organizované společné jízdy na kolech, za doprovodu zkušených průvodců a známých osobností. Jednotlivé pelotony se budou na cestě spojovat a společně dorazí do Karlína. Pro účastníky jsou připraveny i doprovodné aktivity, včetně vystoupení hudebních kapel. Rovněž dnes otevře své zázemí Dopravní podnik hlavního města Prahy, který denně přepravuje tři miliony lidí. Zájemci mohou vidět depo metra Zličín a vozovny Motol a Řepy.

V Praze řidiče čekají kvůli zmíněným akcím dopravní omezení. Po celý dnešek bude kvůli Dni bez aut uzavřena pro auta Křižíkova ulice v Praze 8 v úseku Ke Štvanici - Kollárova, ale provoz autobusů MHD zůstane zachován. Kvůli Pražskému cyklozvonění musí motoristé počítat s omezeními po trase jízdy městskými částmi Praha 1, 2, 4, 8, 9 a 11 mezi 08:00 a 11:00.

Dnem bez aut dnes vyvrcholí akce nazvaná Evropský týden mobility. Celotýdenní kampaň upozorňuje na problémy se stále rostoucí automobilovou dopravou. V Česku se k ní připojila třicítka měst.

V Česku se podle údajů Českého statistického úřadu přepravilo v roce 2017 po železnici a MHD celkem 2,3 miliardy lidí. Největší podíl na tom mají autobusy s 800 miliony cestujících, pak tramvaje se 704 miliony, metro se 635 miliony a trolejbusy se 178 miliony. Vlakem předloni putovalo 183 milionů lidí. Ve stejném roce se v Česku dovezlo jízdních kol za 1,7 miliardy korun a vyrobilo denně 3874 osobních aut. Podle statistik ministerstva dopravy bylo v Česku registrováno v roce 2017 celkem 5,538 milionu osobních automobilů, z nichž tři pětiny tvoří auta starší deseti let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů