Čtvrtek, 28. března 2024

K Celosvětovému úklidovému dni se připojilo 15 milionů lidí

K Celosvětovému úklidovému dni se připojilo 15 milionů lidí

K Celosvětovému úklidovému dni se v sobotu 15. září připojilo ve 158 zemích 15 milionů dobrovolníků. V České republice se konalo 439 úklidových akcí za účasti 7030 dospělých a 2863 dětí, sesbírat se podařilo 118 tun odpadů. V dnešní tiskové zprávě to uvedly Český svaz ochránců přírody a spolek Ukliďme Česko.

Nejmladším účastníkem celosvětového úklidu se stal tříměsíční Čech František z Prahy, naopak nejstarším byl devadesátiletý Íránec. V Íránu také při úklidu naměřili nejvyšší teplotu: 48 stupňů Celsia, nejmrazivější počasí zaznamenali v Kanadě s minus deseti stupni. V 11 zemích byli nuceni úklid především kvůli cyklonům, tajfunům a hurikánům odložit.

Během září se v Česku konalo v různých termínech přes 150 úklidů a přes 30 dalších se chystá. Například Klub sportovního potápění Nautilus Břeclav zorganizoval s dalšími místními organizacemi čištění řeky Dyje v centru Břeclavi. Dobrovolníci vyčistili koryto řeky a přilehlé břehy v délce 1,2 kilometru a nasbírali 22 pytlů odpadu. Při čištění Vltavy dvě stovky lidí uklidily z koryta řeky a nejbližšího okolí dvě tuny nepořádku.

"Největší podzimní akcí, co do účasti, byl úklid Základní školy Máj II v Českých Budějovicích se zapojením 430 žáků, nejaktivnější firmou pak byla Komerční banka, jejíž zaměstnanci zorganizovali 20 firemních úklidů v místech svých poboček," píše se ve zprávě.

Na webu www.uklidmecesko.cz se mohou zájemci přihlásit k dalším více než třiceti úklidům, které organizátoři naplánovali na pozdější termíny. "Zároveň je již možno registrovat úklidy na příští ročník akce, jehož hlavním úklidovým dnem bude tradičně první dubnový víkend, konkrétně sobota 6. dubna 2019," uvedl Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů