Pátek, 29. března 2024

I na podzim pokračuje svoz bioodpadu. Pražské služby ho za šest let svezly téměř 40 tisíc tun

I na podzim pokračuje svoz bioodpadu. Pražské služby ho za šest let svezly téměř 40 tisíc tun

Zájem o třídění bioodpadu i nadále roste. Pražským službám ročně přibude zhruba tisíc uživatelů kompostejnerů. Největší svozová společnost loni svezla rekordních osm tisíc tun bioodpadu. Službu sběru a svozu bioodpadu si mohou obyvatelé Prahy a blízkého okolí objednat nejen celoročně, ale také sezóně. S nadcházejícím podzimem tuto možnost využívá řada zákazníků.

Do kompostejnerů od Pražských služeb lze vyhazovat například listí, trávu, zbytky rostlin, hobliny, zbytky ovoce a zeleniny, čajové sáčky či kávovou sedlinu. Naopak odpady jako zbytky jídla, jedlé oleje, kosti, maso, uhynulá zvířata, znečištěné piliny či hobliny do nádob nepatří.

,,Služba celoročního svozu bioodpadu je určena nejen Pražanům v bytech, kteří mohou třídit bioodpad celoročně, ale i majitelům zahrad," říká mluvčí Pražských služeb Radim Mana. Výhodou celoročního svozu je, že jej lze objednat kdykoli během roku a cena jim bude stanovena pouze podle počtu objednaných měsíců do konce kalendářního roku.

,,O separaci bioodpadu mají Pražané rok do roku stále větší zájem. Aktuálně Pražské služby evidují téměř třináct tisíc zákazníků, kteří využívají tuto službu a přispívají tím k ochraně životního prostředí v Praze," vyzdvihl popularitu třídění biologické složky odpadu Radim Mana.

Jak kompostejner na bioodpad funguje?

Kompostejnery se od klasických popelnic na komunální odpad technicky odlišují. ,,Jejich konstrukční řešení je uzpůsobeno charakteru odpadu a jeho důkladnému provzdušnění, odvodu vlhkosti, snížení hmotnosti a neporušení vlastností pro další kompostování. K dosažení optimálních podmínek dochází zejména díky větracím otvorům, které slouží k cirkulaci vzduchu a odvádění vlhkosti. Ve spodní části kompostejneru je pak umístěna mřížka oddělující pevnou část bioodpadu od kapalné složky, která je následně odpařována. Svoz kompostejnerů je tak hygienický a lze ho provádět ve čtrnáctidenních cyklech," řekl tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana

Biologický rozložitelný odpad stále končí v černých popelnicích

Přestože objem svezeného bioodpadu od roku 2012 stoupá, analýza svozové společnosti odhalila značné rezervy Pražanů v třídění. ,,Zjistili jsme, že téměř pětinu pražského komunálního odpadu tvoří biologicky rozložitelný odpad, který by mohl být kompostován," shrnul závěry zpracované analýzy tiskový mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Službu sběru a svozu bioodpadu si zájemci mohou objednat elektronicky na www.psas.cz/bio a také na nejbližším zákaznickém centru společnosti Pražských služeb. Cena svozu je v rozmezí od 780 Kč do 1872 Kč v návaznosti na velikost nádoby, a zda jde o celoroční či sezonní svoz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů