Pátek, 29. března 2024

Ostrava letos nakoupila 21 vozidel na alternativní pohon

Ostrava letos nakoupila 21 vozidel na alternativní pohon

Město Ostrava začalo letos využívat 21 vozidel s alternativním pohonem. Posledních šest nových automobilů s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG) si dnes převzali strážníci. Celkem tak do ekologizace svého vozového parku město investovalo 9,8 milionu korun. Náklady na pořízení vozidel dosáhly více než 11,8 milionu korun, zbývající část pokryla dotace, řekla novinářům mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Aktuálně má město k dispozici 48 nových vozidel s alternativním pohonem, z toho je osm elektromobilů a 40 vozidel s pohonem CNG. Město chce, aby všechny služební automobily městské policie fungovaly na alternativní pohon. Obměna by mohla být dokončena do několika měsíců.

Magistrát totiž opět žádá o dotace na proměnu vozového parku, v příštím roce by tak mělo být vyměněno další 20 automobilů, pět z nich bude určeno právě pro městskou policii, zbývající auta si rozdělí 11 městských obvodů. Tři vozy budou na CNG, ostatní budou elektromobily.

"Žádost byla úspěšně schválena Státním fondem Životního prostředí a město již obdrželo rozhodnutí o poskytnutí finančních prostředků. K projektu je připravena veřejná zakázka na nákup vozidel, která nyní čeká na vyhlášení," doplnila Vojkovská.

V příštím roce tak Ostrava bude mít 68 nízkoemisních vozidel, přičemž 44 z nich budou využívat strážníci, zbytek úředníci obvodů. Z celkového počtu bude 43 vozů na CNG a 25 elektromobilů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů