Středa, 17. dubna 2024

Loď státu NATO poprvé proplula podél arktického pobřeží Ruska

Loď státu NATO poprvé proplula podél arktického pobřeží Ruska

První vojenské plavidlo státu NATO absolvovalo takzvanou severní mořskou cestu podél arktického pobřeží Ruska. Oznámila to agentura Interfax. Po trase, kterou mnozí odborníci považují díky tání ledu za možnou budoucí alternativu Suezskému průplavu, se vydala francouzská loď týlového zabezpečení Rhona.

Plavidlo vyplulo z norského přístavu Tromsö a přistálo u Aleutských ostrovů nedaleko Aljašky, které jsou územím Spojených států. Protože Rhona nemá speciální ochranu proti ledovým krám, sledovala její plavbu rádiová služba ruského vojenského námořnictva, napsal Interfax. Záchranářské týmy byly připraveny v případě nouze francouzským námořníkům pomoci.

Severní mořská cesta byla dosud velmi nákladná, protože vyžadovala doprovod drahého jaderného ledoborce. Globální oteplování však mění možnosti. Podle listu The Independent v březnu byla v Beringově moři hladina ledu nejnižší v dosavadní historii měření a teploty zde byly 30 stupňů nad dlouhodobým průměrem.

Podle expertů by se přeprava severní mořskou cestou mohla stát ekonomicky realizovatelná v roce 2040, pokud bude led tát současným tempem. Může se to však stát i dříve.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů