Úterý, 19. března 2024

Za únik ropných látek do Úpy a Labe uložili inspektoři ČIŽP pokutu 150 tisíc korun

Za únik ropných látek do Úpy a Labe uložili inspektoři ČIŽP pokutu 150 tisíc korun

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení ochrany vod v Hradci Králové uložili pokutu 150 tisíc korun společnosti KARSIT HOLDING, s.r.o. Firma způsobila v Jaroměři havarijní znečištění řeky Úpy a následně i Labe ropnou látkou.

K úniku nebezpečné závadné látky z areálu společnosti došlo letos 15. června při manipulaci s IBC kontejnerem, v němž byla směs vody a ropných látek. ,,Pracovníci společnosti se mylně domnívali, že je v něm pouze voda a 100 až 150 litrů této směsi vylili do dešťové kanalizace, z níž se znečištění dostalo do řeky Úpy," popsal Lukáš Trávníček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové.

U vzniklé havarijní situace zasahovaly tři jednotky hasičů, kteří položili nornou stěnu těsně před soutokem Úpy a Labe a druhou pak na Labi v Semonicích. Na nich byly nebezpečné látky zachyceny. ,,Únik závadné kapaliny z areálu firmy však ohrozil kvalitu povrchových vod v obou tocích a provozovatel závodu se tak dopustil porušení vodního zákona. Úhyn ryb a dalších vodních živočichů naštěstí nebyl zaznamenán," doplnil Trávníček.

Společnost KARSIT HOLDING proti pokutě uložené inspektory ČIŽP nepodala odpor a sankce tak nabyla právní moci.
Norná stěna v Semonicích

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů