Úterý, 19. března 2024

Když děláte něco pro radost, můžete to dělat věčně

 Největší dobrovolnická akce pro dětí a mládež v ČR - 72 hodin - stojí na svém sedmém startu. Česká rada dětí a mládeže ji pořádá 11. - 14. 10.

Když děláte něco pro radost, můžete to dělat věčně

Akce nabízí dětem unikátní zkušenost sociální zodpovědnosti, vícefaktorové pouto ke svému okolí či přírodě, poznání nezištnosti. Účast na dobrovolnických činnostech totiž dokáže vzbudit u dětí někdy tolik potřebný soucit s druhými. Z výzkumu dobrovolnictví u mladých lidí také vyplývá, že významný je pro ně i zážitek první pracovní zkušenosti.

Do akce se chystá zatím zapojit téměř 33.000 dobrovolníků, což je o 3000 více než loni. Z 57 % jde o nadšence z řad školního žactva, 45 % tvoří dobrovolníci z dětských a mládežnických spolků a dalších neformálních skupin. Své síly hodlají rozložit do více než 570 dílčích projektů. Pokud jde o míru zapojení jednotlivých regionů, vede Moravskoslezský kraj (73 projektů), následují kraje Ústecký (71 projektů) a kraj Středočeský jim už šlape na paty (67 projektů).

Další zdravé školní zahrady

Celorepubliková akce se může pochlubit tím, že může za významný rozkvět, proměnu nebo zvelebení školních a oddílových zahrad. Za poslední čtyři roky jsme rozdali zdarma 1200 sazenic třešní, hrušní a jabloní, a naplnili tak 576 zahrad ovocnými stromy. ,,Děti mají vitamíny na dosah, když tráví čas venku," pochvalují si třeba na ZŠ Strážovice.

,,Žáci 6. a 7. třídy vysadí ovocné stromy na školní zahradě a následně o ně budou pečovat. Žákům školy budou stromy poskytovat nejen chutné ovoce, ale zároveň dostatek stínu v letních měsících během venkovních aktivit. Žáci z badatelského kroužku vyrobí v zimních měsících hmyzí domečky pro opylovače. Stromy pak budou sloužit i k výukovým programům žákům 1. a 2. stupně (květy, semena, plody, opylování, oplození, ekologická výchova - význam stromů v krajině)," říká Jitka Machová ze ZŠ Lipenec z Lipna.

Těší nás nárůst sociálních projektů

Třeba ZŠ Ústí nad Labem pořádá zábavně-sportovní dopoledne s výtěžkem z akce pro nemocnou Elišku. Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Rynholec pořádá sbírku pro nevyléčitelně nemocnou Barunku. Chybět nebude již tradiční sběr papíru pro handicapovaná trojčata Koláčkova, který pořádá Dětský domov se školou v Chrudimi. Žáci hotelové školy v Poděbradech připraví výrobky s vánoční tematikou, které se budou prodávat na adventním jarmarku. Získané finance poputují rodičům Žanetky, jako příspěvek na nákladnou rehabilitaci po dětské mozkové obrně. ZŠ a MŠ Hoštejn s místní skupinou Českého červeného kříže organizují ,,Bleší trh" pro Péťu, trpícího vzácným Westovým syndromem. Žáci osmého ročníku Základní školy v Lomnici uspořádají ve své škole charitativní sbírku oděvů a hraček pro azylový dům v Sokolově. Děti z turistického oddílu mládeže CHIPPEWA organizují hravé odpoledne pro děti z místního nízkoprahového centra. Mnoho dobrovolníků se rozhodlo propojit generace a navštíví domy seniorů.

Opět pomáháme českým památkám

Práce, které jsou na objektech potřeba udělat, jsou různorodé, vesměs se však jedná o údržbu zeleně, cest, sběr drobného kamene, nátěr laviček apod. Kasteláni slibují vždy i nějakou tu odměnu ve formě speciálních prohlídek objektů, možnosti přespání přímo na hradě... Opravujeme hrad Starý Jičín. Uklízet se bude na přístupové cestě na hrad Trosky, úklidové práce proběhnou v okolí hradu Lukova a pomůžeme rovněž kouřimském skanzenu. O krásnější hrad Hartenberg se postarají žáci Střední školy živnostenské Sokolov.

Pomáháme rádi zvířatům

Pracantům, letos v projektových tričkách 72 hodin v šedé barvě, není lhostejný ani osud zvířecích kamarádů. Sbírku finančních i věcných darů pro handicapovaná zvířata z útulku Tibet chystají ZŠ Šaratice a Mladí hasiči Hostěrádky - Rešov. Pomoc Městskému útulku ve Znojmě si naplánovali studenti 2. D třídy ze ZŠ Znojmo - Načeratice: ,,Před návštěvou se chystáme na výrobu drobných předmětů k zábavě zvířat - vhodných hraček pro psy. Následně budeme venčit psy, případně poskytneme materiální pomoc útulku." Žáci ZŠ speciální Frýdlant vyhlásili sbírku dobrot pro kočičí a psí svěřence útulku v Krásném Lese.

A pár neobvyklých projektů závěrem

Ve Vyškově proběhne výměna igelitových tašek kolemjdoucích za tašky plátěné.

Pomáhat budou i odsouzené mladé ženy. ,,Chtěly bychom ukázat všem, že i ženy ´pod zámkem´ mohou mít kladný vztah k přírodě a zájem o její čistotu. Někomu to může přijít jako paradox, ale proč nevyzkoušet novou věc, která by některé odsouzené mohla po propuštění z výkonu trestu motivovat k novému, lepšímu životu," říká ředitel věznice v Drahonicích Michal Charvát.

Ve Vítkově chystá Školní parlament a školní klub zážitkový den, který vštípí dětem pravidla bezpečnosti a ochrany zdraví. V okolí školy budou vytvořena stanoviště, na kterých bude simulována reálná situace - autonehoda, požár, pomoc seniorovi, krádež, šikana. Žáci 4. a 5. tříd budou pod odborným dohledem řešit nastalé situace.

Teplákománie aneb V barevném k duševnímu zdraví - v Havlíčkové Brodě se budou šít tepláky pro děti hospitalizované na psychiatrii.

Zajímavou akci chystají také ve Vražném: ,,Mendelův jírovec je nyní plodný. Proto bychom rády nasbíraly spadané kaštany či semenáčky a udělaly provizorní stromovou školku. Mladé a převozu schopné stromečky by byly předávány při různých příležitostech občanům ČR," vysvětlují koordinátoři vraženského projektu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů