Úterý, 19. března 2024

V Krkonoších mají systém, který ušetří vodu při zasněžování

V Krkonoších mají systém, který ušetří vodu při zasněžování

Krkonošský SkiResort Černá hora - Pec letos v zimě nasadí technologii, která umožní šetrnější hospodaření s vodou při zasněžování a efektivnější úpravu sjezdovek. Novinářům to dnes řekli zástupci SkiResortu, který provozuje střediska Janské Lázně, Pec pod Sněžkou, Velká Úpa, Černý Důl a Svoboda nad Úpou s celkem 44 kilometry sjezdovek. Zástupci skiResortu uvedli, že v ČR půjde o první použití této technologie.

"Předpokládáme, že díky tomu by úspory měly být okolo 15 procent, jak směrem ke spotřebě vody, elektrické energie, tak i nafty. Takže se bavíme o úsporách v řádech milionů korun," řekl ředitel SkiResortu Petr Hynek.

SkiResort bude tuto zimu využívat technologii Snowsat v areálu v Peci pod Sněžkou. Ještě než napadne sníh, musí pracovníci resortu naskenovat povrch sjezdovek a data převést do digitální mapy. Součástí systému jsou přijímače GPS signálů, které budou umístěné v rolbách, a základní pevná stanice systému na vyvýšeném místě v samotném areálu. Snowsat potom bude moci změřit výšku sněhu tak, že porovná pozici rolby na sněhu s modelem sjezdovky bez sněhu.

"Systém Snowsat vychází z dat vysílaných družicí i systému GPS. Díky informacím z roleb dokáže monitorovat výšku sněhu na sjezdových tratích. Ta se pak promítne do mapy s přesností na plus minus tři centimetry. Dříve jsme takové informace o výšce sněhu po celé ploše sjezdovek neměli. Bylo nutné ji odhadnout a na jižních svazích se předzásobit i na jarní měsíce," uvedl Hynek.

Podle něj budou mít provozovatelé přesné informace o tom, kam sníh nahrnout, odkud ho brát, případně, kde již nezasněžovat. "Technologie umožní zasněžovat optimálněji a efektivněji, což v důsledku znamená šetrnější hospodaření s vodou," dodal Hynek.

Technologie Snowsat se v zahraničí používá od roku 2010, v současnosti ve zhruba 30 lyžařských areálech po celém světě.

Letos před zimní sezonou investoval SkiResort do zlepšení služeb či technického vybavení přibližně 25 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů