Pátek, 19. dubna 2024

Slovensko výrazněji zdraží skládkovné, chce tak podpořit třídění

Slovensko výrazněji zdraží skládkovné, chce tak podpořit třídění

Sazby poplatků za uložení odpadu na skládkách na Slovensku v průběhu tří let výrazněji stoupnou. Předpokládá to návrh zákona, který dnes schválil slovenský parlament. Zdražením chtějí slovenské úřady podpořit třídění odpadu, ve kterém země zaostává za EU.

Nejnižší sazba poplatku za uložení komunálního odpadu na skládkách se z nynějších necelých pěti eur (129 Kč) za tunu začne zvyšovat od příštího roku a v roce 2021 dosáhne 11 eur (283 Kč) za tunu, tedy více než dvojnásobek současné sazby. Výše poplatku bude záviset na míře vytřídění odpadu. U nevytříděného komunálního odpadu polatek podle předlohy postupně vzroste na 33 eur za tunu (850 Kč). Dosavadní poplatky za uložení odpadu na Slovensku patří k nejnižším v celé EU.

"Účelem zvýšení poplatků není vybírat od občanů více peněz, ale finančně znevýhodnit skládkování odpadů, které je poslední v hierarchii odpadového hospodářství," uvedl po schválení zákona slovenský ministr životního prostředí László Sólymos.

Slovensko se podle dřívějších údajů Eurostatu řadí v EU mezi státy s nejnižším podílem recyklovaného či kompostovaného komunálního odpadu. Až dvě třetiny tohoto druhu odpadu končí na skládkách nebo ve spalovnách, zatímco v EU to je pouze kolem 28 procent. Pro naplnění recyklačních cílů EU musí Slovensko snížit do roku 2035 míru skládkování pod hranici 25 procent a zároveň zvýšit recyklaci odpadu.

Analytici slovenského ministerstva životního prostředí ve dřívější analýze uvedli, že například v České republice po zhruba trojnásobném zvýšení poplatků za uložení odpadu na skládkách klesla míra skládkování na 56 procent v roce 2014 ze 68 procent v roce 2004.

Adrian Bobok

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů