Sobota, 20. dubna 2024

Dyson postaví v Singapuru svou první továrnu na elektromobily

Dyson postaví v Singapuru svou první továrnu na elektromobily

Britská společnost Dyson se rozhodla, že svou první továrnu na výrobu elektromobilů postaví v Singapuru. Oznámila to dnes firma, jejímž zakladatelem je vynálezce bezsáčkového vysavače James Dyson. První elektromobil by měl sjet z výrobní linky v roce 2021. Podrobnosti o podobě plánovaných elektromobilů ani o rozsahu výroby ale firma podle agentury AP neposkytla.

"Výstavbu (továrny v Singapuru) zahájíme v prosinci a dokončíme v roce 2020, čímž splníme harmonogram našeho projektu," uvedl generální ředitel podniku Jim Rowan.

Společnost Dyson, která vyrábí vysavače a další elektrické spotřebiče, ohlásila plány na výrobu elektromobilů zhruba před rokem. Při volbě umístění závodu dala Singapuru přednost před Británií a Čínou, upozorňuje list Financial Times.

Podnik své rozhodnutí zdůvodnil mimo jiné dostupností kvalifikované pracovní síly a blízkostí některých klíčových trhů. Zdůraznil přitom, že toto rozhodnutí nijak nesouvisí s plánovaným odchodem Británie z Evropské unie.

James Dyson patří mezi zastánce brexitu a někteří jeho kritici již podle agentury AP naznačili, že rozhodnutí postavit továrnu v Singapuru považují za pokrytecké.

"Pokud dokonce ten, kdo tvrdí, že po brexitu nastane obnova britského průmyslu, není připraven svůj názor podpořit konkrétními kroky, pak to vyvolává vážné pochybnosti ohledně budoucnosti naší ekonomiky," uvedl labouristický zákonodárce Ian Murray, který je zastáncem setrvání Británie v Evropské unii.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů