Sobota, 20. dubna 2024

Na Galapágách vznikne první soukromá přírodní rezervace

Na Galapágách vznikne první soukromá přírodní rezervace

Na odlehlém ekvádorském souostroví Galapágy v Tichém oceánu vznikne první soukromá přírodní rezervace. Aktivisté na ochranu přírody vybrali na koupi pozemku o rozloze zhruba 230 hektarů ve sbírce 1,75 milionu dolarů. Krajinu na souostroví tím chtějí uchránit před výstavbou turistických středisek, napsala britský web The Telegraph.

Koupě pozemku na nejvýchodnějším ostrově Galapág San Cristóbalu, kam v roce 1835 zamířil i přírodopisec Charles Darwin, se uskuteční již tento týden. Další část pozemku o rozloze 128 hektarů chtějí ochránci přírody koupit v březnu.

"Kolem Galapág existuje taková představa, že souostroví je divočina ve stylu Robinsona Crusoea," řekl Paul Salaman, šéf neziskové ekologické skupiny Rainforest Trust, která sbírku organizovala. "Ve skutečnosti je ale (souostroví) zdevastované," dodal.

Ochránci přírody nyní začnou obnovovat pozemek do jeho přírodní podoby. Krajinu ostrovů totiž ničí více než 500 rostlinných druhů, které nejsou původem z Galapág, mimo jiné například australský eukalyptus. Ostrovy tak podle přírodovědců bojují o přežití.

Ochránit chtějí aktivisté také kriticky ohroženého galapážského buřňáka a pěnkavku bledou. Oba ptáci jsou galapážskými endemity, tedy druhy, které se vyskytují pouze na tomto souostroví.

Ekvádorská vláda v roce 1959 schválila zákon, který označil souostroví za národní park. Nařízení se ale netýká těch oblastí, které již vlastnili kolonialisté. Podle ochránců přírody se tak zákon týká celkem 97 procent ostrovů.

Souostroví se potýká s masami turistů, ročně Galapágy navštíví 245.000 lidí. Podle místních úřadů je to maximální možný počet, aniž by byl ohrožen ekosystém ostrovů. Koupí pozemků tak chtějí aktivisté zabránit, aby zde developeři vystavěli další hotely.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů