Pátek, 29. března 2024

Ostrov chce vybudovat podzemní stání na tříděný odpad

Ostrov chce vybudovat podzemní stání na tříděný odpad

Město Ostrov na Karlovarsku připravuje výstavbu dvou podzemních stání pro kontejnery na tříděný odpad. Do stavby chce investovat asi 1,5 milionu korun z výtěžku za třídění skla, papírů a plastu. Původně měla být stání vybudována už letos, není ale zatím jasné, kde by stání mohla vzniknout. Investice se tak zřejmě odsune na jaro příštího roku, řekl dnes novinářům starosta Ostrova Josef Železný (ČSSD).

"Na novém městě jsou na vytipovaném místě inženýrské sítě. Na starém městě bylo zjištěno, že na vytipovaném místě jsou staré, historické sklepy. Takže budeme mapovat město, kde bychom je vybudovali," řekl Železný.

Výhodou podzemních kontejnerů je zlepšení vzhledu veřejného prostoru nebo menší zápach. Mívají také větší kapacitu, což umožňuje nižší četnost svozu odpadu. Nákladnou instalaci město uhradí z účelových prostředků, které Ostrovu poskytne firma Eko-kom.

Ostrov patří v Karlovarském kraji ve své kategorii k městům s největším množstvím tříděného odpadu a zároveň nejnižším množstvím vyprodukovaného komunálního odpadu. V minulosti bylo město oceněno například i Odpadovým Oskarem, kterého uděluje ekologická organizace Arnika. Zlepšit třídění v minulosti pomohly například i bezplatné zápůjčky kompostérů na bioodpad.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů