Pátek, 29. března 2024

Olomouc zahájila průzkum zdrojů tepla v některých částech města

Olomouc zahájila průzkum zdrojů tepla v některých částech města

Lepší přehled o způsobu vytápění v rodinných a bytových domech bude mít olomoucká radnice díky terénnímu průzkumu a dotazníkovému sběru dat, který zahájila v některých částech města. Data o zdrojích tepla tazatelé sbírají v městských částech Lošov, Chválkovice a Slavonín, ale také v okolo ulice kpt. Nálepky a městských parků, kde jsou v zimě zvýšené koncentrace polétavého prachu. ČTK to sdělila vedoucí oddělení ochrany ovzduší magistrátu Jitka Pudelová.

Díky průzkumu radnice získá data o energetickém vybavení v rodinných a bytových domech s lokálními topeništi. "Vzhledem ke skutečnosti, že právní předpisy v ČR neukládají provozovatelům lokálních topenišť oznamovací povinnost, neexistuje o těchto zdrojích znečišťování ovzduší ucelená databáze s reálnými daty. S ohledem na aktuální stav znečištění ovzduší jsme se zpracovatelským týmem vytipovali lokality, ve kterých tento dotazníkový průzkum proběhne," uvedla Pudelová.

Na průzkumu se kromě magistrátu podílí Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava a Katedra geografie Univerzity Palackého v Olomouci. Výstup z dotazníkového šetření bude podle Pudelové sloužit k aktualizaci rozložení lokálních topenišť a získaná data poslouží k následným analýzám, díky kterým se budou moci navrhnout opatření na zlepšení kvality ovzduší v Olomouci.

Poslední sběr dat týkající se způsobu vytápění v rodinných a bytových domech s lokálními topeništi byl v Olomouci zorganizován v roce 2009. Od té doby se struktura zdrojů tepla v rodinných a bytových domech výrazně změnila, a to i díky dotacím na výměnu starých kotlů za moderní s nižšími emisemi.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů