Úterý, 19. března 2024

Středočeský kraj podpoří výsadbu druhově pestřejších lesů

Středočeský kraj podpoří výsadbu druhově pestřejších lesů

Středočeský kraj přispěje vlastníkům lesů na výsadbu druhově pestřejších porostů. O dotaci požádalo 160 subjektů, kraj vyhověl 136 z nich. Žadatelé, jimiž jsou jednotlivci, soukromé společnosti i obce, si rozdělí pět milionů korun. Poskytnutí příspěvků projednala rada kraje a musí ho ještě schválit zastupitelstvo, uvedla dnes Helena Frintová z krajského úřadu.

Peníze jsou určeny na obnovu a zajištění lesních porostů a zřizování nových oplocenek především pro meliorační a zpevňující dřeviny. Hejtmanství obdrželo žádosti v celkové výši téměř osm milionů korun. Úspěšní žadatelé chtěli dohromady 6,6 milionu Kč, výše příspěvku byla proto všem krácena.

Dotační titul na zřizování oplocenek má podpořit obnovu lesů vhodnými dřevinami, které zvyšují odolnost lesních ekosystémů vůči škůdcům. "Tímto způsobem chce Středočeský kraj podpořit vlastníky lesů, aby dále zvyšovali druhovou diverzitu lesů v rámci kraje, zlepšovali jejich stabilitu a současně rekreační atraktivitu a potenciál," uvedl hejtmančin náměstek hejtmanky pro životní prostředí a zemědělství Miloš Petera (ČSSD).

Kvůli suchu a kůrovcové kalamitě letos utrpěla nejen výsadba, ale i starší porosty. Jsou oslabené a hůře odolávají škůdcům či houbovým chorobám. Nemocné stromy se často nedaří včas zpracovat a odvézt z lesa. Problém představují i nízké ceny dřeva, kterého je nyní na trhu nadbytek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů