Pátek, 15. března 2024

Vsetínští zastupitelé se neshodli na chystaném projektu spalovny

Vsetínští zastupitelé se neshodli na chystaném projektu spalovny

Vsetínští zastupitelé se neshodli v otázce spalovny, kterou chce ve městě vybudovat společnost Zásobování teplem Vsetín. Opoziční Koalice pro otevřený Vsetín (KOV) navrhovala na pondělním večerním ustavujícím zastupitelstvu bod týkající se spalovny probrat. Poukazovala na to, že ve čtvrtek končí termín, do kdy mohou lidé nebo obce podávat připomínky krajskému úřadu ve zjišťovacím řízení EIA, tedy hodnocení vlivu na životní prostředí, sdělil dnes ČTK zastupitel KOV Tomáš Husa. Zastupitelstvo to však odmítlo, KOV podle vedení města navrhlo tento bod až těsně před zastupitelstvem a nebyl čas se s ním seznámit.

"Nebereme problematiku zařízení k energetickému využití odpadu (ZEVO) na lehkou váhu. To, že jsme se odmítli na ustavující schůzi zastupitelů podaným návrhem zabývat, neznamená, že bychom se k tomuto bodu nechtěli na příštích jednáních vrátit. Všichni včetně našich občanů se mohou do řízení přihlašovat i městský úřad na svých odborných úsecích připravuje vyjádření k zveřejněným informacím. Chceme, aby vše proběhlo v souladu se zákonem a v zájmu občanů města Vsetína," uvedl starosta Jiří Růžička (KDU-ČSL), podle nějž může město vstupovat do jednání o záměru vybudování spalovny a využije své právo klást připomínky a podmínky v dalších stupních přípravy.

Spalovna má vzniknout v prostorách plynové kotelny za sběrným dvorem. Zařízení má primárně spalovat komunální odpad a také vyrábět teplo a elektrickou energii. Ročně se v něm má spálit 12.000 tun odpadu.

"Otázky, na které by občané měli dostat odpověď, se netýkají jen vlivu takové stavby na ovzduší a životní prostředí, to je samozřejmost. Spalovna bude mít velký vliv na budoucnost nakládání s odpady, a tedy i cenu jejich odvozu, a samozřejmě na cenu tepla. To všechno jsou věci, které je potřeba s občany včas projednat," uvedl Husa. KOV bude bude podávat připomínky k projektu, které vychází z odborné analýzy, kterou si nechala zpracovat. Spalovna má podle dokumentace zřejmě zpracovávat více odpadu, než se ve městě vyprodukuje, a byl by svážen z okolí.

Město chce prioritně řešit dopad spalovny na cenu tepla ve Vsetíně, cenu odpadu a omezení zpracovávaných odpadů. "Tyto podmínky se však nemohou prosazovat v procesu EIA. V této první etapě přípravy je cílem ověřit, zda a případně jaký dopad by mohl chystaný záměr na život v našem městě mít a zda bude zajištěno využití nejmodernějších technologií k ochraně životního prostředí," uvedla mluvčí města Alexandra Buršíková.

Vedení města je proti tomu, aby spalovna zpracovávala odpad z širšího okolí. "Pokud bude realizována, tak chceme, aby zde byly zpracovávány jen naše odpady a z nejbližšího okolí. Navrhovatelé požadovali záruky, že technologie budou plnit platné normy. To si nemyslíme, že patří do stanoviska k procesu EIA. Toto musíme zajistit tlakem na kontrolní orgány a v požadavcích v dalších stupních schvalovacího procesu," uvedl Růžička.

Jana Kuncová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů