Pátek, 29. března 2024

Proč rostliny ukládají nejvíce živin do slupky a ne do semen?

Proč rostliny ukládají nejvíce živin do slupky a ne do semen?

Důležité látky nalezneme ve slupce, dužnině i v semeni plodů. V tom, kde se které z nich nacházejí, panuje ovšem poněkud zmatek.

Dotaz je zajímavý především tím, že předpokládá, že ve slupce je více živin než v samotném semeni. Nevím, odkud toto tvrzení pochází, ale jednoduše není pravdivé. Často slyšíme, že nejlepší věc na bramboře nebo jablku je slupka, protože má nejvíc živin. Stejně tak se obecně ví, že celozrnná mouka je zdravější než obyčejná, a to právě proto, že ji tvoří i obalové části z obilek, které obsahují řadu důležitých látek jako vláknina, minerální látky, stopové prvky, vlákna a esenciální mastné kyseliny.

V běžné řeči se naneštěstí slovo živina používá poněkud nesprávně - myslí se jím vitaminy, vláknina, stopové prvky apod. Zkrátka to, co je pro nás zdravé. Měli bychom jim tedy raději říkat zdravé látky. Živina je totiž v první řadě energeticky bohatá látka - tuk, cukr (škrob) a zásobní proteiny. Tyto látky jsou především zdrojem energie a stavebních látek. Například ze škrobu vytváří rostlina celulózu, hlavní stavební prvek těla rostliny.

Zásobní látky si rostliny střádají uvnitř - buď v endospermu, anebo přímo v těle embrya apod. Kupříkladu takové semínko řepky olejky (Brassica napus) obsahuje zásobní látky - kapénky tuku - přímo v embryu. Semenný obal je na živiny velmi chudý. Stejně je tomu u zrna kukuřice, kde je škrob nabohacený v endospermu, nikoliv v perikarpu (vnější vrstvě). Naopak slupka často akumuluje barviva, antioxidanty, má silné buněčné stěny (mnoho vlákniny) atd. A stejně jako salát ji považujeme za zdravou právě proto, že neobsahuje moc živin, ale hodně zdravých látek.

Mgr. Ivan Kulich, Ph.D., katedra experimentální biologie rostlin

Zdroj: https://www.prirodovedci.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů